Roboti uče trikove pomoću veštačke inteligencije

Roboti uče trikove pomoću veštačke inteligencije

Inteligentni roboti podržani veštačkom inteligencijom pokazuju svoju sposobnost da savladaju izazovne zadatke finih manipulacija, uključujući veštine kao što su okretanje olovke. Ovaj impresivan podvig postignut je zahvaljujući projektu NVIDIA Research, gde su roboti obučavani na osnovu uputstava generisanih od veštačke inteligencije.

Naučnici su koristili algoritam nazvan „Eureka“ i primenili ga na GPT-4, što je rezultiralo sistemom nagrađivanja za učenje složenih motoričkih veština kod robota. U fizičkoj simulaciji pod nazivom Isaac Gym, razvijenoj od strane NVIDIA-e, roboti su uspešno naučili niz kompleksnih pokreta fine manipulacije, uključujući brzo okretanje olovke.

Rezultati obuke kroz Eureka algoritam bili su izvanredni, nadmašujući ljudski osmišljene instrukcije u 83% testiranja. Ovaj uspeh predstavlja značajan korak napred u obuci robota za veštine koje zahtevaju preciznost i sofisticiranost.

Istraživači su naglasili da kombinacija velikih jezičkih modela sa evolucionim algoritmima, kao što je primenjeno u Eureka projektu, može biti opšti i skalabilni pristup dizajniranju nagrađivanja za obuku robota. Ova tehnika ima potencijal da se primeni na različite kompleksne probleme i doprinese napretku veštačke inteligencije.

Napredne fizičke manipulacije i inteligentni roboti pokazuju sve veći potencijal za različite primene u budućnosti, obećavajući efikasnije rešavanje problema i sve pametnije mašine.

Osim okretanja olovke, roboti su trenirani za obavljanje različitih zadataka, uključujući otvaranje ormarića, rukovanje makazama i bacanje i hvatanje lopti. Povratne informacije od ljudskih operatera mogu se koristiti kako bi se algoritmi za obuku dodatno poboljšali.

Ovaj napredak u obuci robota obećava da će veštačka inteligencija postati sve svestranija i korisnija u rešavanju različitih izazova u stvarnom svetu.