Geografi predlažu način da vlade pomognu u smanjenju troškova namirnica

Geografi predlažu način da vlade pomognu u smanjenju troškova namirnica

Povećanje cena namirnica – 11% samo prošle godine – često proizilazi iz faktora van kontrole vlade, bilo da se radi o ptičjem gripu koji povećava troškove jaja ili jakim kišama i poplavama u Kaliforniji koje su dave useve povrća, orašastih plodova i bobičastog voća.

Ali farmeri mogu da steknu veću kontrolu nad dostupnošću – i pristupačnošću – određenih namirnica tako što će iskoristiti prednosti satelitskih podataka i razliku u vremenu vegetacije na severnoj i južnoj hemisferi, prema novoj studiji koju je delimično vodio Univerzitet Istraživač Merilenda i objavljen prošlog meseca u Communications Earth & Environment.

Daljinska detekcija se godinama koristi za praćenje i predviđanje žetve useva. Ali vlade su oklevale da ulože u tehnologiju za kolaborativno praćenje i sadnju useva jer su im nedostajali dokazi o njenoj sposobnosti da proizvedu merljive ekonomske koristi – do sada.

„Simulacije koje smo kreirali pokazuju da predviđanje daljinskog istraživanja može smanjiti cene na nivou zemlje u zemljama koje zavise od uvoza za 1,1–12,5 procentnih poena“, rekao je Laikiang Sun, profesor na Odeljenju za geografske nauke (GEOG) i odgovarajući autor rada.

„U tri slučaja smo otkrili da ako možemo da koristimo daljinsko detekciju da predvidimo lošu žetvu na severnoj hemisferi, južna hemisfera može da zasadi više kako bi izbegla nedostatak. Ako će severna hemisfera imati dobru žetvu, južna može da sadi manje da bi se izbegla prevelika ponuda. Ovo će održati cene stabilnim.“

Istraživači su prvo kreirali modele za predviđanje koliko bi farmeri na suprotnoj hemisferi mogli imati u vidu predstojeće nestašice ili viškove. Da bi to uradili, istraživači su koristili sve dostupne podatke daljinskog istraživanja pre loše žetve pšenice 2008. u Rusiji i Ukrajini, pre dobre žetve pšenice u Rusiji i Ukrajini 2012. i pre loše žetve soje 2012. u Brazilu.

Modeli za predviđanje pšenice tačno su predvideli proizvodnju u 2008. i 2012. jedan do dva meseca pre žetve.

„Pokazali smo da pravovremene prognoze za velike zemlje izvoznice mogu pomoći u donošenju odluka o sadnji na suprotnoj hemisferi koje mogu pomoći da se nadoknadi predstojeći nedostatak useva i na taj način pomogne da se stabilizuju globalne zalihe hrane i cene“, rekao je Inbal Beker-Rešef, koji je vodio istraživanje GEOG. tim koji je kreirao modele. Ona radi kao programski direktor NASA Harvest, NASA-inog Globalnog konzorcijuma za bezbednost hrane i poljoprivrede koji vodi i sprovodi Harvest Hub na Univerzitetu Merilend.

Ksiaopeng Song, docent GEOG-a i još jedan koautor rada, kreirao je model predviđanja soje, koji je predvideo prinose na južnoj hemisferi do mesec dana pre nego što bi sadnja počela na severnoj hemisferi.

Istraživači su takođe razvili ekonomske modele kako bi pokazali kako predviđanja o predstojećim nestašicama i viškovima mogu sprečiti fluktuacije cena hrane. Sa podacima iz 2007. i 2011. godine, godina koje su neposredno prethodile žetvi pšenice i soje, modeli su pokazali da bi potrošači u zemljama zavisnim od uvoza mogli da uštede nešto novca ako bi farmeri bili u mogućnosti da vide i reaguju na predviđene žetve farmera koji žive na suprotnoj hemisferi. .

Song je rekao da nalazi lista opravdavaju kontinuirano praćenje rasta useva iz svemira – i to ni trenutak prerano.

„Ovo je važno, pošto je globalna bezbednost hrane sve više ugrožena regionalnim ljudskim sukobima i ekstremnim vremenskim prilikama usled klimatskih promena“, rekao je on.