Meksiko raspoređuje 300 vojnika Nacionalne garde u oblast gde je u zasedi ubijeno 13 policajaca

Meksiko raspoređuje 300 vojnika Nacionalne garde u oblast gde je u zasedi ubijeno 13 policajaca

Meksička vlada poslala je u utorak 300 vojnika Nacionalne garde da podrže južnu državu Gerero, gde su dan ranije u brutalnoj zasedi ubijeni šef lokalne policije i 12 policajaca, preneo je AP.

Bio je to samo jedan od tri napada u ponedeljak u sve nasilnijem regionu zemlje.

Najavljujući pojačanje na svojoj jutarnjoj konferenciji za novinare, predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je oplakivao žrtve i nazvao napad „praktično zasedom“.

Gererov državni tužilac pokrenuo je istragu u ponedeljak nakon što je 13 tela pronađeno na autoputu u El Papaju, koji se nalazi u mestu Gerero Kojuka de Benitez na obali Pacifika. U napadu su povređene još dve osobe.

Prema lokalnim izveštajima, neka tela su pronađena sa lisicama na rukama, licem nadole, što bi moglo da sugeriše da su napadači upali u zasedu i uhvatili policajce pre nego što su ih ubili.

Vlasti nisu saopštile više detalja o napadu niti o odgovornima.

Najmanje još šest osoba ubijeno je u ponedeljak u dva druga napada na jugozapadu Meksika, regionu u kojem eskalirajuće sukobe bandi izazivaju talas nasilja.

Ranije ove godine, dva policajca i tri civila ubijena su u napadu koji se pripisuje kartelu Familia Michoacana. Zatim je u avgustu ubijen vođa rivalske bande Arreola. Od tada se ljudi u regionu sve više žale na slabu zvaničnu sigurnost protiv bandi.

Prema podacima iz Common Causea, do sada je ove godine u Meksiku ubijen 341 policajac. U 2022. godini ubijeno je najmanje 403.