Pilot van dužnosti koji je optužen za pokušaj gašenja motora rekao policiji da je eksperimentisao sa pečurkama

Pilot van dužnosti koji je optužen za pokušaj gašenja motora rekao policiji da je eksperimentisao sa pečurkama

Pilot avio-kompanije izvan dužnosti, koji je bio na dodatnom sedištu u pilotskoj kabini na letu Horizon Air-a, rekao je „Nisam dobro“ neposredno pre nego što je pokušao da isključi motore tokom leta. Kasnije je rekao policiji da je konzumirao psihodelične pečurke zbog pogoršanja svog mentalnog zdravlja, prema dokumentima o optužbi koji su objavljeni u utorak.

Državni tužioci u Oregonu podneli su u utorak 83 tačke optužbe za pokušaj ubistva pilota Aljaske erlajnsa, Džozefa Dejvida Emersona (44), neposredno pre nego što se pojavio na sudu, a njegov advokat je izjavio da nije kriv u njegovo ime. Federalni tužioci su ga takođe optužili za ometanje letačke posade, što može rezultirati kaznom do 20 godina zatvora.

Emerson je izjavio policiji da se borio sa depresijom, da je uzeo psihodelične pečurke i da nije spavao više od 40 sati pre nego što je pokušao da prekine motore aviona. Njegovo ponašanje se odvijalo na letu kompanije Horizon Air između Evereta, Vašingtona i San Franciska, a avion je bezbedno preusmeren u Portland. Kompanija Alaska Airlines je obavestila da je Emerson razrešen svih dužnosti.

Iako je psilocibin ilegalan u većem delu Sjedinjenih Država, Oregon ga je nedavno legalizovao za odrasle. Uprava za hranu i lekove ga je takođe označila kao potencijalnu terapiju za mentalna oboljenja i poremećaje upotrebe supstanci.