Mešavina dima i guste magle izazvala smrtonosnu nesreću u Luizijani

Mešavina dima i guste magle izazvala smrtonosnu nesreću u Luizijani

„Super magla“ – kombinacija gustog dima od požara u močvarama južne Luizijane i magle – stvorila je opasne uslove na autoputevima. Ova pojava je rezultat močvarnih požara koji tinjaju u vlažnom, organskom materijalu i stvaraju gust dim koji se kombinuje s maglom. Ovaj fenomen smanjuje vidljivost na manje od 3 metra.

U ponedeljak su se na autoputu 55 u blizini Nju Orleansa dogodile serije nesreća, u kojima je učestvovalo 158 vozila. Prijavljeno je 25 povređenih, a broj poginulih iznosio je sedam do utorka popodne.

Super magla i smog su obe vrste magle, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. Smog se obično javlja u urbanim sredinama gde dim iz zagađivača kombinuje s maglom. Ova pojava smanjuje vidljivost i predstavlja opasnost po zdravlje.

Super magla se javlja kada dim iz močvarnih požara, koji su česti u južnoj Luizijani, kombinuje s maglom i stvara veoma loše uslove na putevima. Klimatske promene i suša povećavaju rizik od ovakvih požara. Ova pojava se može očekivati češće u budućnosti s promenama klime.

Vetar i visok pritisak pomogli su da se super magla razvedri do ponedeljka uveče, eliminišući trenutnu pretnju. Međutim, borba protiv močvarnih požara u južnoj Luizijani i dalje traje, a dim iz ovih požara doprinosio je opasnim uslovima na putevima.