Bivši slovački premijer Fico u sredu će po četvrti put preuzeti vladu

Bivši slovački premijer Fico u sredu će po četvrti put preuzeti vladu

Slovački predsednik će u sredu imenovati novu vladu na čelu sa trostrukim levičarskim premijerom Robertom Ficom, koji je pobedio na izborima 30. septembra obećavajući da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i boriti se protiv ilegalne migracije.

Put za imenovanje vlade iz Ficove tropartijske koalicije otvoren je nakon što je nacionalistička stranka SNS u utorak predložila novog ministra životne sredine, nakon prigovora predsednice Zuzane Čaputove na njihov prvobitni kandidat.

Fico formira vladu sa SNS-om i HLAS-om levog centra, nadajući se da će biti na funkciji na vreme za samit Evropske unije koji počinje u četvrtak, na kojem će na dnevnom redu biti Ukrajina i migracije.

Kancelarija Caputove saopštila je da je sada dobila punu listu ministarskih nominacija nakon promene, što je omogućilo da se imenovanje vlade nastavi u sredu kada se otvori novi parlament.

Fico je vodio žestoku kampanju oko obećanja da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, učiniti spoljnu politiku nezavisnom od partnera u EU i Sjedinjenim Državama i postati oštra u zaštiti granica od migranata koji žele da dođu u zapadnu Evropu.

Njegov povratak na mesto premijera – pozicija koju je napustio 2018. godine usred masovnih javnih protesta protiv korupcije nakon što je novinar ubijen – uticaće na neke od politike Slovačke, iako je jedan od njegovih partnera obećao da će sprečiti bilo kakvu tešku promenu obaveza prema EU i NATO.

Caputova je odbacila prvu nominaciju SNS za ministra životne sredine, Rudolfa Hulijaka, navodeći kao razlog njegovo poricanje klimatskih promena i verbalne napade na aktiviste za zaštitu životne sredine.

Novi kandidat je Tomaš Taraba, političar krajnje desnice koji je na izborima 30. septembra osvojio poslaničko mesto na listi SNS.

„Učiniću sve da obezbedim stabilnu vladu u naredne četiri godine“, rekao je predsednik SNS Andrej Danko na televizijskoj konferenciji za novinare. „Verujem da Robert Fico može srećno da ode u Brisel u četvrtak.