Poljski Tusk sastaće se sa šefom Evropske komisije oko zamrznutih fondova EU

Poljski Tusk sastaće se sa šefom Evropske komisije oko zamrznutih fondova EU

Verovatno sledeći premijer Poljske Donald Tusk sastaće se ove nedelje u Briselu u pokušaju da obnovi veze i deblokira sredstva EU koja su zamrznuta zbog zabrinutosti za vladavinu prava pod odlazećom evroskeptičnom vladom Poljske, EU rekli su zvaničnici.

Tusk će se u sredu sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i učestvovati na sastanku lidera evropskih partija desnog centra u četvrtak ujutru, rekli su zvaničnici.

U pitanju je pristup Poljske 35,4 milijarde evra (37,5 milijardi dolara) grantova i zajmova iz fonda Evropske unije za oporavak, koji je EU suspendovala dok Varšava ne obnovi nezavisnost svog pravosudnog sistema.

Isti problemi blokiraju pristup Poljskoj 76,5 milijardi evra kohezionih fondova EU, čiji je cilj podizanje životnog standarda u siromašnijim regionima EU.

Tuska, bivšeg predsednika Evropskog saveta i dva puta premijera Poljske, tri opozicione grupe koje zajedno imaju jasnu većinu u parlamentu ponovo su posle izbora 15. oktobra predložile za kandidata za premijera.

Ali njegova vlada možda neće biti formirana do decembra u skladu sa formalnim koracima predviđenim ustavom.

Evroskeptična i nacionalistička partija PiS aktuelnog premijera Mateuša Moravjeckog osvojila je najviše mesta na izborima, ali nije uspela da postigne ukupnu većinu i stoga je malo verovatno da će moći da nastavi na vlasti.

Tokom svojih osam godina na vlasti, PiS se svađao sa Briselom oko pitanja u rasponu od nezavisnosti pravosuđa do LGBT prava, što je dovelo do suspenzije većine finansiranja EU za Varšavu.