U Poljskoj episkop podneo ostavku nakon skandala

U Poljskoj episkop podneo ostavku nakon skandala

Gžegož Kasak, katolički biskup biskupije Sosnoviec, sa sedištem u istoimenom poljskom gradu, iznenada je u utorak najavio ostavku nakon izveštaja da su sveštenici u njegovoj biskupiji imali zabavu sa seksualnim radnikom, prenosi „Evropska pravda“.

Apostolski nuncije u Poljskoj je u kratkom saopćenju saopštio da je papa Franja odobrio Kašakovu ostavku i da će njegove dužnosti privremeno obavljati nadbiskup Katovice Adrijan Galbasa.

Eparhija Sosnovec objavila je i saopštenje o ostavci Kašaka, koji je bio njen episkop od 2009. godine, ne navodeći razloge.

Poljski mediji povezivali su ostavku biskupa sa incidentom u koji je umešana grupa sveštenika eparhije koji su prošlog meseca organizovali „seksualnu zabavu“ u stanu koji pripada njihovoj parohiji. Tamo su pozvali seksualnu radnicu koja se onesvestila tokom zabave, ali nije dobila lekarsku pomoć.

Eparhija je kasnije potvrdila incident „intervencijom Hitne pomoći i policije”, a najavila i suspenziju sveštenika Tomaša Z., u čijem stanu se „seks žurka” odvijala, „do rasvetljavanja okolnosti”.

Kako podsećaju poljski mediji, ovo nije prvi takav skandal vezan za Eparhiju Sosnoviec na čijem čelu je Gžegož Kašak.

Godine 2010. tadašnji rektor Bogoslovije u Sosnovki potukao se u gej klubu, a nakon toga je nastavio da služi još godinu i po dana, sve dok Bogoslovija nije zatvorena odlukom Vatikana. A početkom ove godine na crkvenoj teritoriji eparhije izvršio je samoubistvo jedan đakon koji je skočio pod voz.

Poslednjih godina, Poljska katolička crkva je aktivno kritikovala „LGBT ideologiju” u javnosti, a 2020. preporučila je „lečenje” LGBT osoba stvaranjem klinika za „obnavljanje” njihove „prirodne seksualne orijentacije”.