Pokušaj oilota da ugasi motore aviona u toku leta ističe potrebu za bezbednost vazduhoplovstva

Pokušaj oilota da ugasi motore aviona u toku leta ističe potrebu za bezbednost vazduhoplovstva

Dramatični incident na avionu kompanije Horizon Air podseća nas na ozbiljnu pretnju koju insajderi predstavljaju po bezbednost vazduhoplovstva. Pilot koji nije bio na dužnosti pokušao je da smanji gorivo za motore tokom leta, što je uznemirilo i uplašilo putnike i posadu. Srećom, kapetan i kopilot brzom reakcijom sprečili su katastrofu.

Iako su ovakvi događaji veoma retki, potencijalno su razorni, podsećajući na potrebu za strožim merama bezbednosti. Kao odgovor na ovaj incident, postavlja se pitanje koliko često zaposleni u vazduhoplovstvu dobrovoljno prijavljuju sumnjivo ponašanje kolega, budući da je u vazduhoplovstvu postoji način razmišljanja „vidi nešto, reci nešto“.

Ovaj slučaj takođe otvara pitanje o psihološkim pregledima i procenama za pilote. Iako piloti prolaze kroz psihološke preglede kao deo redovnih medicinskih pregleda, nije uvek jasno koliko su efikasni u otkrivanju problema. Pilot koji je uhapšen priznao je da je imao depresiju, iako nije bilo evidentirano da se lečio od nje.

Stručnjaci za bezbednost vazduhoplovstva razmatraju različite mere za sprečavanje sličnih incidenata, uključujući rigoroznije psihološke preglede i kontrolne punktove za zaposlene na aerodromima. Međutim, ovo bi moglo zahtevati značajno više vremena i resursa.

Istražitelji su takođe istakli da bi zabrana pilota koji nisu na dužnosti da sede u pilotskim kabinama mogla da izazove nove probleme. Na kraju, stručnjaci se slažu da nije moguće u potpunosti sprečiti svakog odlučnog kriminalca ili teroristu koji cilja na avijaciju, ali se mere bezbednosti moraju dodatno pojačati kako bi se smanjila pretnja.

Sekretar za saobraćaj Pete Buttigieg najavio je da će Federalna uprava za avijaciju (FAA) razmotriti pitanja bezbednosti koja proizilaze iz ovog incidenta. Istražitelji nastavljaju da prate istragu o ovom slučaju dok se traže odgovori na pitanja o bezbednosti vazduhoplovstva i načinima na koje se insajderske pretnje mogu bolje kontrolisati.