Bajdenov stav o Izraelu ljuti Arape

Bajdenov stav o Izraelu ljuti Arape

Arapski i muslimanski Amerikanci, zajedno sa njihovim saveznicima, sve više izražavaju nezadovoljstvo odgovorom predsednika Džoa Bajdena na nedavni sukob između Izraela i Hamasa. Kritikuju Bajdena zbog nedovoljnog zalaganja za humanitarno primirje, posebno u kontekstu ubijanja Palestinaca tokom izraelskog bombardovanja pojasa Gaze. Njihova frustracija raste, i to može imati potencijalne političke posledice na Bajdenovu kandidaturu za reizbor 2024. godine.

Neki Arapski Amerikanci tvrde da Bajden nije osudio bombardovanje Gaze na adekvatan način, dovodeći u pitanje njegovo obećanje o spoljnoj politici „usredsređenoj na ljudska prava“. Oni takođe kritikuju izraelske pretnje da će isključiti vodu, struju i hranu za Palestinace u Gazi.

Iako je verovatno da Arapski i muslimanski Amerikanci neće podržati bivšeg predsednika Donalda Trampa, postoji zabrinutost da bi mogli da se suzdrže od glasanja za Bajdena. U bojnim državama poput Mičigena, gde Arapski Amerikanci čine 5% glasačkog tela, njihova podrška može biti ključna za izbore.

Bajden je osvojio Mičigen i Pensilvaniju s relativno malom razlikom u glasovima 2020. godine, pa bi gubitak podrške Arapskih Amerikanaca mogao da bude politički značajan. Neki aktivisti pozivaju muslimanske Amerikance da uslovljavaju političke donacije promenom politike.

U međuvremenu, postavlja se pitanje da li će Bajden preduzeti jače korake kako bi okončao sukob u Gazi i sprečio humanitarnu krizu. Iako je imenovao više Arapa-Amerikanaca i muslimana na političke funkcije nego bilo koji prethodnik, ta raznolikost nije značajno uticala na njegovu izraelsku politiku. Očekuje se da će se ovaj kontinuirani pritisak i kritike nastaviti, dok se situacija na Bliskom istoku nastavlja da evoluira.