Makron predlaže uključivanje koalicije protiv ISIS-a u borbu protiv Hamasa

Makron predlaže uključivanje koalicije protiv ISIS-a u borbu protiv Hamasa

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je proširenje međunarodne koalicije koja se bori protiv terorističke organizacije Islamska država (ISIS) u Iraku i Siriji kako bi je uključila u borbu protiv palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Kako piše Evropska istina, on je to izjavio tokom zajedničke konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Prema njegovim rečima, Francuska i Izrael imaju zajedničkog neprijatelja – terorizam. On nije izneo detalje o tome kako bi koalicija desetina zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Državama, mogla da se uvuče u borbu.

„Francuska je spremna da se međunarodna koalicija protiv ISIS-a, u kojoj učestvujemo u operacijama u Iraku i Siriji, bori i protiv Hamasa“, rekao je Makron.

Francuski lider je takođe upozorio na rizike regionalnog sukoba, ističući da borba protiv Hamasa treba da bude nemilosrdna, ali ne bez pravila.

Podsetimo, Makron je tokom sastanka sa izraelskim kolegom Jicakom Hercogom pozvao Izrael da ne širi sukob sa Hamasom i da oslobađanje talaca koji se drže u Pojasu Gaze smatra glavnim prioritetom.

On je pre toga rekao da je kao rezultat napada militanata Hamasa na Izrael potvrđena smrt 30 ljudi iz Francuske, sudbina još 9 osoba nije pouzdana.

Podsetimo, Nacionalno antiterorističko tužilaštvo Francuske vodi istragu o pogibiji francuskih državljana u Izraelu nakon napada militanata Hamasa.

Ujutro 24. oktobra Makron je stigao u Izrael u „posetu solidarnosti”.