Neinvazivna tehnika pomaže u vizualizaciji inflamatornih ćelija u ljudskom srcu

Neinvazivna tehnika pomaže u vizualizaciji inflamatornih ćelija u ljudskom srcu

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington u Sent Luisu istražuje novu, neinvazivnu tehniku snimanja koja pomaže naučnicima da vizuelizuju imune ćelije u ljudskom srcu.

Inflamatorne imune ćelije doprinose kardiovaskularnim bolestima, povećavajući rizik od srčanog udara i srčane insuficijencije. Međutim, tehnologije za identifikaciju tipova imunih ćelija odgovornih za upalu u mišićnom tkivu srca – miokardu – su ograničene. Istraživači su razvili radiotracer koji će pomoći u vizualizaciji podskupa inflamatornih imunih ćelija obeleženih ekspresijom C-C hemokinskog receptora 2, koji uključuje štetne populacije monocita i makrofaga.

Istraživanje su izveli dr Iongjian Liu, profesor radiologije na Institutu za radiologiju Mallinckrodt (MIR), i Kori J. Lavine, MD, Ph.D., vanredni profesor medicine, razvojne biologije i patologije i imunologije, u saradnji sa kolegama iz PET Radiotracer prevodilačkog i resursnog centra i Immuno-Fib HF mreže.

Istraživački tim je utvrdio izvodljivost neinvazivne vizualizacije inflamatornih imunih ćelija koristeći pozitronsku emisionu tomografiju kod pacijenata koji su pretrpeli srčani udar. Njihovi nalazi mogu pomoći u identifikaciji pojedinaca koji bi mogli imati koristi od imunomodulatornih terapija.

Tehnologija neinvazivne slike koju je razvio istraživački tim „ne samo da može da identifikuje pojedince koji su najpogodniji za imunomodulatorne terapije, već i da procene ishode lečenja za bolje upravljanje pacijentima“, zaključili su autori, ukazujući na potencijalnu vrednost za obogaćivanje kliničkih ispitivanja i pružanje precizne medicine kao tehnologija se dalje razvija. Buduće studije će se fokusirati na proširenje populacije pacijenata i proceniti prognostičke implikacije imidžinga na remodeliranje srca, funkciju i kliničke ishode.