Naučnici razvijaju model za predviđanje evolucije SARS-CoV-2 varijanti

Naučnici razvijaju model za predviđanje evolucije SARS-CoV-2 varijanti

Međunarodni tim istraživača sa Univerziteta u Kelnu i Medicinskog fakulteta Ikan, Mount Sinai u Njujorku razvio je model koji predviđa verovatnu evoluciju varijanti virusa SARS-CoV-2.

Ovaj model ima dva ključna cilja. Prvo, predviđa koje varijante mogu izbeći ljudski imunitet, širiti se kroz populaciju i postati nove glavne varijante. Drugo, identifikuje verovatne puteve evolucije bekstva čak i pre nego što se nove varijante zaista pojave.

Tokom pandemije, primećeno je da nove varijante SARS-CoV-2 zamenjuju prethodne u uzastopnim talasima epidemije. Sada, više varijanti virusa cirkuliše globalno i takmiče se jedna sa drugom. Prediktivni modeli su od suštinskog značaja za identifikaciju varijanti koje će verovatno postati dominantne u bliskoj budućnosti.

Model koristi faktore kao što su suštinske promene u virusu koje mogu povećati prenosivost i prisutnost prethodnih infekcija i vakcinacija koje stvaraju imunitet na starije varijante. Analiza se bazira na obimnim međunarodnim podacima o sekvenciranju virusa, broju slučajeva infekcija i vakcinacija.

Studija ukazuje na to da ljudski imunitet postaje glavna pokretačka snaga u evoluciji SARS-CoV-2. Ovo znači da će virus nastaviti da evoluira i nakon završetka pandemije, što naglašava potrebu za kontinuiranim, međunarodno koordinisanim nadzorom nad virusom.

Rezultati ovog istraživanja mogu pomoći u razvoju vakcina koje će biti efikasne protiv budućih varijanti virusa. Ova studija je sprovedena u Centru za prediktivnu analizu virusne evolucije (Previr), koji se fokusira na bolje razumevanje evolucije virusa i njen uticaj na javno zdravlje.