Popis svih imunih ćelija u ljudskom telu

Popis svih imunih ćelija u ljudskom telu

Tim ekoloških i molekularnih biologa sa Instituta za nauku Vajcman, koji rade sa kolegom iz dečje bolnice Edmond i Lili Safra i još jednim sa Medicinske škole Hebrejskog univerziteta – Hadasa, sve u Izraelu, sproveo je popis imunih ćelija koje su borave u ljudskom telu. Grupa opisuje svoj poduhvat u radu objavljenom u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka.

Prethodna istraživanja su pokazala da u ljudskom telu postoji mnogo vrsta imunih ćelija i da se nalaze na različitim lokacijama. Većina, ako ne i svi, takođe su identifikovani. Ali do sada nije bilo poznato koliko svake vrste ćelija postoji u prosečnom ljudskom telu, koliko prostora zauzimaju ili koliko su teške. U ovom novom naporu, istraživački tim je popunio tu prazninu sprovodeći trostruko istraživanje imunih ćelija u tri tipa prosečnih ljudskih tela — odrastao muškarac, odrasla žena i dete.

Trostruki pristup podrazumevao je prvo proučavanje dostupne literature kako bi se dobilo što više podataka o različitim tipovima imunih ćelija. Drugi deo je uključivao snimanje ćelija kako bi se kategorizovali ćelijski fenotipovi i složeni tipovi imunih ćelija – način da se opiše koliko prostora zauzimaju različite imune ćelije, gde god da žive. A treći deo se sastojao od računarskih tehnika za procenu broja ćelija u različitim delovima tela, pomoću kojih je tim mogao da izračuna težinu i masu.

Istraživači su otkrili da prosečan odrasli muškarac ima oko 1,8 triliona imunih ćelija u svom telu – a zajedno, one su teške oko 1,2 kilograma. Prosečna odrasla žena, otkrili su, ima približno 1,5 triliona imunih ćelija, težine približno 1 kilogram. Takođe su otkrili da prosečno 10-godišnje dete ima približno 1 trilion imunih ćelija težine oko 0,6 kilograma.

Istraživački tim je takođe otkrio da neutrofili i limfociti čine približno 40% populacije imunih ćelija bez obzira na pol ili starost – iako čine samo 15% njene ukupne mase.