Šolc želi da obezbedi stalnu finansijsku podršku Ukrajini

Šolc želi da obezbedi stalnu finansijsku podršku Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je nameru da ostvari trajne finansijske obaveze za Ukrajinu od EU do kraja 2023. godine.

Savezna kancelarka je obećala da će raditi na tome da do kraja godine Evropska unija usvoji konkretne odluke kako bi osigurala stabilnu podršku Ukrajini u narednim godinama, misleći na decembarski samit EU.

„Već na sastanku Evropskog saveta krajem ove nedelje potvrdićemo našu zajedničku volju da pružimo finansijsku podršku Ukrajini“, napomenuo je Šolc.

Prema rečima kancelarke, na evropskom nivou trebalo bi da se stvori poseban fond za Ukrajinu, koji bi kombinovao grantove i kredite, kao i koordinirao privatne i državne investicije.

Komentarišući debatu o pristupanju Ukrajine EU, šef nemačke vlade je napomenuo da će tempo procesa pristupanja zavisiti od reformi u Ukrajini.

„Svaka od ovih reformi doprineće daljem poboljšanju investicione klime. Nemačka će svim silama podržati Ukrajinu na putu ka EU“, rekao je Šolc.

Ranije je saopšteno da Evropska komisija namerava da 8. novembra predstavi pozitivnu ocenu napretka koji je Ukrajina postigla u podnošenju zahteva za članstvo u EU, međutim, ova ocena može sadržati dodatne uslove u pozadini predstojeće odluke o početku pristupne pregovore sa Kijevom.

Predsednik Volodimir Zelenski obratio se u utorak odboru evropskih komesara okupljenih u Briselu, uveravajući ih da je Ukrajina ispunila sve preporuke Evropske komisije i da je spremna da počne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

Dan ranije, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izrazio je uverenje da će Evropska komisija dati pozitivno mišljenje za početak pristupnih pregovora do kraja ove godine.

Ranije je zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva rekao da će pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji početi u prvoj polovini 2024. godine, kada će Belgija predsedavati Savetom EU.