Preko 1.000 afričkih migranata stiglo je do španskih Kanarskih ostrva u jednom danu

Preko 1.000 afričkih migranata stiglo je do španskih Kanarskih ostrva u jednom danu

Više od 1.000 migranata iz Afrike stiglo je na španska Kanarska ostrva samo u subotu, uključujući prepun čamac koji je prevezao ukupno 321 osobu, saopštile su španske vlasti i spasioci tokom vikenda.

Međunarodni Crveni krst je u nedelju, preneo je Rojters, rekao da je drveni čamac koji je stigao na ostrvo El Hjero označio rekordan broj dolazaka na jednom plovilu, nadmašivši prethodni rekord od 271 3. oktobra.

Ukupno 783 putnika sletela su u El Hjero, 98 na Tenerife i 150 na Gran Kanariju, pri čemu su većina stigli mlađi odrasli muškarci, iako su među putnicima bile i žene i deca, saopštio je Crveni krst.

Neimenovani portparol hitne pomoći rekao je za AFP da su svi dolasci potiču iz podsaharske Afrike.

Dolasci u subotu doprinose nedavnom porastu ilegalne imigracije, što je izazvalo migracionu krizu na Kanarima. Sedam ostrva atlantskog arhipelaga postalo je vodeće odredište za migrante koji žele da uđu u Španiju, sa porastom pokušaja prelaska iz afričkih zemalja, uključujući Senegal, ove godine. Valking Borders, organizacija za podršku izbeglicama, izvestila je u julu da je 951 migrant poginuo pokušavajući da stignu do Španije u prvoj polovini 2023.

Prema nedavnim podacima španskog ministarstva unutrašnjih poslova, 23.537 migranata stiglo je na Kanare između 1. januara i 15. oktobra. Samo u prve dve nedelje ovog meseca zabeležen je 8.561 dolazak – najviše za dve nedelje od prethodnog talasa migracija 2006. godine.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska okrivio je šiljak za političku „destabilizaciju“ u Sahelu. Zemlje u zapadnoafričkom regionu, uključujući Burkinu Faso, Čad, Gvineju, Gabon, Mali i Niger, sada su pod vojnom upravom. Sudan, koji je takođe bio svedok državnog udara 2021. godine, uhvaćen je u oružanom sukobu od sredine aprila, u kojem je poginulo do 9.000 ljudi i raseljeno preko 5,6 miliona drugih, prema UN.

Prošle nedelje, Hose Luis Eskriva, španski ministar za migracije, najavio je da će ta zemlja obezbediti Kanarskim ostrvima 50 miliona evra (53 miliona dolara) u hitnim slučajevima za pomoć lokalnim vlastima u suočavanju sa „vanrednim migracijskim tokom“. ”

Dok su zemlje EU kao što su Italija i Nemačka preduzele korake da pooštre bezbednost granica, predsednik Centralnoafričke Republike, Faustin Aršanž Tuadera, optužio je Zapad da je izazvao migracionu krizu iskorišćavanjem prirodnih resursa Afrike i izazivanjem ekonomskih poteškoća kroz ropstvo i kolonijalizam. .

Touadera je prošlog meseca rekao Generalnoj skupštini UN da afrička omladina očajnički želi da se preseli na evropski kontinent u potrazi za boljim prilikama nakon što je zapadni imperijalizam njihove zemlje učinio siromašnim.