Makron predlaže da se koalicija protiv Islamske države bori protiv Hamasa

Makron predlaže da se koalicija protiv Islamske države bori protiv Hamasa

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je u utorak da se međunarodna koalicija koja se bori protiv Islamske države u Iraku i Siriji proširi tako da uključi borbu protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

Govoreći zajedno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu, Makron je naglasio da Francuska i Izrael dele terorizam kao svog „zajedničkog neprijatelja“, ali je dao malo detalja o tome kako bi koalicija desetina zemalja predvođena SAD mogla da bude uključena.

„Francuska je spremna da se međunarodna koalicija protiv DAEŠ-a u kojoj učestvujemo za operacije u Iraku i Siriji bori i protiv Hamasa“, rekao je on novinarima, misleći na Islamsku državu i obećavši da neće ostaviti Izrael na miru.

Makron je takođe upozorio na rizike od regionalnog sukoba, ističući da borba protiv Hamasa „mora biti bez milosti, ali ne i bez pravila“.

Hamasovi militanti ubili su 30 francuskih državljana u napadu na južni Izrael 7. oktobra.

Francuski predsednik, koji se sastao sa porodicama francuskih žrtava na aerodromu u Tel Avivu, rekao je da je oslobađanje devet francuskih talaca prvi prioritet Francuske.

„Svi moraju biti oslobođeni“, rekao je on.

Ranije je Makron rekao predsedniku Isaku Hercogu u Jerusalimu da Francuska stoji „rame uz rame“ sa Izraelom.

Pored pokazivanja solidarnosti, Makron je želeo da iznese „što je moguće operativnije predloge“ da spreči eskalaciju, oslobodi taoce i garantuje bezbednost Izraela i radi na rešenju sa dve države, rekli su predsednički savetnici. On će se zalagati za humanitarno primirje, dodali su.

Makronova poseta dolazi nakon što su se ministri spoljnih poslova Evropske unije u ponedeljak borili da se dogovore oko poziva na „humanitarnu pauzu“ u ratu između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo da mnogo više pomoći stigne do civila.

Kancelarija Mahmuda Abasa saopštila je da će se Makron sastati sa palestinskim liderom u Ramali, na Zapadnoj obali.

Čini se da je Makronova sposobnost da utiče na događaje u regionu ograničena onim što neki analitičari kažu da je pomeranje ka pro-izraelskoj anglo-američkoj liniji, za razliku od tradicionalno karakterističnog i više proarapskog francuskog golističkog pristupa.

„Meka moć Francuske južno od Mediterana je znatno izbledela“, rekao je Karim Emil Bitar, stručnjak za spoljnu politiku sa sedištem u Bejrutu u francuskom trustu mozgova IRIS.

„Smatramo utisak da sada ništa ne razlikuje Francusku od drugih zapadnih zemalja“, rekao je on.

Odluka francuske vlade da usvoji opštu zabranu propalestinskih protesta, pre nego što je sudovi poništili, jedan je od razloga zašto je Makron izgubio priznanje u arapskom svetu, rekao je on.

Francuski zvaničnici osporavaju ideju da je Makronova politika pristrasna. Kažu da je Makron stalno potvrđivao prava Palestinaca i stav rešenja o dve države.

Makronova poseta će takođe imati poseban odjek kod kuće, gde su velike francuske muslimanske i jevrejske zajednice na udaru nakon ubistva učitelja od strane islamističkog militanta kojeg su francuski zvaničnici doveli u vezu sa događajima u Gazi.

Francuski lider će morati da gazi tanku liniju tokom svoje turneje po regionu, jer je izraelsko-palestinski sukob podstakao tenzije kod kuće, a francuska opozicija spremna da se baci na svaki promašaj.

Koalicija koja se bori protiv Islamske države formirana je u septembru 2014. i podržala je lokalne partnere „da donesu vojni poraz DAEŠ-a u Iraku i Siriji“ i „radi na tome da ih savetuje, pomaže i omogući“, uključujući izviđanje i obaveštajne podatke, navodi se na svom veb sajt.