Zelenski je zatražio od EU da podeli iskustvo Belgije u korišćenju zamrznute imovine Ruske Federacije

Zelenski je zatražio od EU da podeli iskustvo Belgije u korišćenju zamrznute imovine Ruske Federacije

Predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na širenje iskustva Belgije u korišćenju zamrznutih ruskih sredstava širom Evrope.

„Želeo bih da primetim iskustvo Belgije, zemlje koja je prva u Evropi napravila korak ka korišćenju zamrznute ruske imovine za nadoknadu štete izazvane ruskom agresijom. ostatak kontinenta“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, „treba preduzeti sledeće logične korake, uključujući i konfiskaciju imovine agresora. To bi trebalo da bude vladavina Evrope za svet, kada agresor plaća najveću cenu za narušavanje mira“.

On je takođe zahvalio za svu podršku koju pruža Ukrajini – odbrambenu, sankcionu, humanitarnu i finansijsku.

„Posebno ću istaći programe dugoročne podrške, posebno inicijativu Evropske komisije za stvaranje finansijskog instrumenta za Ukrajinu“, rekao je on i napomenuo da se čeka njegovo konačno odobrenje do kraja godine.

Podsetimo, Belgija je stvorila poseban fond za podršku Ukrajini u iznosu od 1,7 milijardi evra, koji se puni od oporezivanja ruske imovine zamrznute u zemlji.

U međuvremenu, ovog vikenda, nakon rezultata prošlonedeljnog samita, lideri EU i Sjedinjenih Država potvrdili su spremnost da istraže načine korišćenja ruskih suverenih sredstava za pomoć Ukrajini u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom.