Ruski satelit se pomerio na 60 km od druge svemirske letelice

Ruski satelit se pomerio na 60 km od druge svemirske letelice

Kada je u pitanju zveckanje sabljama, malo koja država to koristi koliko Rusija. Tokom njihove tekuće invazije i okupacije Ukrajine, rukovodstvo zemlje je više puta pretilo upotrebom atomskog oružja. Ali pretnje tu ne prestaju.

Privatna kompanija pod nazivom Slingshot Aerospace kaže da je Rusija manevrisala jednim od svojih satelita Luch neprijatno blizu zapadnih svemirskih brodova u GEO (geostacionarnoj orbiti).

I nije prvi put.

Satelit u pitanju nosi naziv Luch (Olimp) 2 i njegov Norad ID je 55841. Rusija ga je lansirala u martu 2023. i on je naslednik Luch (Olimp) Norad ID 40258. Konvencije imenovanja su malo zbunjujuće, ali Luch 1 bio poznati umešač. Rusija ga je lansirala 2014. godine i u različitim prilikama manevrisala blizu satelita drugih zemalja. Američka kompanija Intelsat nije bila srećna kada je Luch došao na 10 km od njihovih svemirskih vozila. Posegnuli su za objašnjenjem, ali je Rusija ostala zatvorena u vezi sa manevrom.

Sada Luch (Olimp) 2 ide stopama svog prethodnika. Slingshot Aerospace je start-up koji koristi algoritme i AI za praćenje satelita. Početkom septembra njihovi algoritmi detekcije otkrili su da je satelit pokrenuo novi manevar. Ruski satelit je izvršio brojne prilaze drugim satelitima, a do 5. oktobra je znatno usporio i činilo se da se „parkira“ u krugu od 60 km od drugog satelita.

Globalna senzorska mreža Slingshot-a je verifikovala detekciju, a takođe je projektovala bliske prilaze drugom satelitu na ~16 km.

Šta Rusija kaže na ovo? Ne mnogo.

Ali pogled na prošlo ponašanje daje dobar pokazatelj ruskog zveckanja sabljama i ponašanja na ivici.

2020. godine, dva ruska satelita po imenu Kosmos-2542 i Kosmos-2543 manevrisala su blizu KH-11, američkog vojnog satelita za nadzor. To je bilo u januaru, a šest meseci kasnije, u julu, Kosmos-2543 je ispalio projektil. Projektil nije bio uperen u satelit, već je ispaljen u svemir. Ali to je privuklo pažnju svih.

U novembru 2021. Rusija je testirala antisatelitsko (ASAT) oružje na jednom od svojih satelita. To je stvorilo opasne krhotine i hiljade onoga što stručnjaci za satelite nazivaju konjunkcijama. Kompanija COMSPOC za svest o svemiru predvidela je da je broj potencijalno opasnih konjukcija iz krhotina dostigao vrhunac od 4.000 dnevno.

U januaru 2023. drugi ruski satelit, Kosmos 2499, se razbio i stvorio oblak krhotina. Taj satelit je bio misteriozan i verovatno eksperimentalan. Ali zbog njegovih moćnih manevara, bilo je spekulacija da bi to moglo biti protivsatelitsko oružje.

Dakle, Rusija rutinski manevriše svojim RPO (Rendezvous and Prokimiti Operations) ili satelitima inspektora u blizini američkih satelita i drugih. A neki od njihovih satelita nose oružje. I ne plaše se da to učine rizičnim za sve sa oblacima krhotina. Ovo je klasična ivica, a SAD i drugi to primećuju.

„Ovaj test je još jedan dokaz licemernog zalaganja Rusije za predloge za kontrolu naoružanja u svemiru koji su osmišljeni da ograniče sposobnosti Sjedinjenih Država, a da pritom očigledno nemaju nameru da zaustave svoje programe protiv svemirskog naoružanja“, rekao je general Džon V. ‘Džej’ Rejmond, američki svemirski sekretar Šef snaga za svemirske operacije, nakon ruskog ASAT testa. „SAD su spremne i posvećene odvraćanju agresije i odbrani nacije, naših saveznika i interesa SAD od neprijateljskih dela u svemiru.

Da li bi rat između satelita i satelita u Zemljinoj orbiti mogao ispuniti nečije ciljeve? Oblaci krhotina sa uništenih satelita predstavljaju jednaku pretnju za sve satelite, čak i za agresora. Ali sama pretnja postiže nešto.

Centar za svemirsku politiku i strategiju kompanije Aerospace Corporation objavio je pre tri godine rad koji se bavi pitanjem rata u Zemljinoj orbiti. Oni su postavili četiri cilja za orbitalno postavljanje i sukob:

U tim okvirima, akcije Rusije su racionalne. Putin radi svakakve stvari samo da bi izazvao reakcije i testirao svoje protivnike. Zamišlja sebe moćnog, nepredvidivog vojskovođu sa dubokim veštinama strateškog razmišljanja. Ali u stvari on samo radi ono što od njega očekujemo.

Rusija je samo jedna od četiri zemlje za koje se zna da razvijaju antisatelitsko oružje koje se može ispaljivati sa površine ili iz vazduha. Ostali su SAD, Kina i Indija. Možemo očekivati više upada, agresivnih manevara, pa čak i ASAT testova kako vreme bude odmicalo.