Pandemija nije umanjila poverenje roditelja u vakcine za decu

Pandemija nije umanjila poverenje roditelja u vakcine za decu

Mnogo dezinformacija o vakcinama proširilo se tokom pandemije, a doktori su bili zabrinuti da je to nekim roditeljima možda dalo pauzu ne samo o rizicima vakcinacije COVID-a, već i o opasnostima vakcina za decu.

Sada, novo istraživanje stavlja tu brigu na počinak.

„Nismo videli značajan porast roditelja koji oklevaju u pogledu rutinskih vakcina u detinjstvu tokom pandemije COVID-19 u poređenju sa prethodnom“, rekao je autor studije dr Dejvid Higins, naučni saradnik u Dečjoj bolnici Kolorado u Aurori.

Za studiju, njegov tim je analizirao podatke ankete više od 3.500 roditelja u Koloradu od aprila 2018. do avgusta 2020. o mnogim zdravstvenim temama, uključujući njihove stavove o vakcinama.

Sve u svemu, 20% roditelja je bilo „oklevano“ u vezi sa vakcinama u detinjstvu, ali ta osećanja se nisu promenila iz perioda pre pandemije u period posle pandemije. „Suština je da većina roditelja ne okleva da vakciniše svoju decu kako bi ih zaštitili od bolesti opasnih po život“, rekao je Higins.

Roditelji koji nisu sigurni u vezi sa vakcinama treba da iznesu svoja pitanja i nedoumice svom pedijatru ili zdravstvenom radniku.

Postojale su razlike u stavovima prema vakcinama za decu prema rasi, preferiranom jeziku, statusu osiguranja i nivou obrazovanja. Crnci i azijski roditelji su češće bili neodlučni u poređenju sa roditeljima belaca.

Studija je objavljena onlajn 23. oktobra u časopisu Pediatrics.

Noel Bruer je profesor zdravstvenog ponašanja na Gillings školi za globalno javno zdravlje Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu. Napisao je uvodnik koji prati novu studiju.

„Visoke stope prihvatanja vakcina u detinjstvu značile su da većina američkih roditelja ne zna iz prve ruke o dečijoj paralizi, boginjama ili velikom kašlju“, rekao je Bruer. „Nedovoljna vakcinacija može brzo dozvoliti da se bolesti probiju, stavljajući decu u bolnicu i okončavajući njihove živote.

Roditelji koji oklevaju od vakcinacije i nedovoljno vakcinišu svoju decu takođe imaju tendenciju da žive u istom području, što čini izbijanje bolesti još verovatnijim, istakao je on.

Ključno je da imate otvoren razgovor sa lekarima vašeg deteta o vakcinama. „Lekari i drugo kliničko osoblje igraju veliku ulogu u obezbeđivanju visokog poverenja u vakcinu“, rekao je Bruer.

Dr Endrju Pavija, šef odeljenja za pedijatrijske zarazne bolesti na Univerzitetu Juta u Solt Lejk Sitiju, se slaže.

„Potrebni su nam naši pouzdani izvori, pedijatri [i] porodični lekari, da bismo mogli da provedemo više vremena u savetovanju porodica. Nažalost, nemaju dovoljno vremena i resursa da to urade“, primetio je on.