Naučnica predstavlja novu nadu za pacijente sa mijelodisplastičnim sindromima

Naučnica predstavlja novu nadu za pacijente sa mijelodisplastičnim sindromima

Maria Creignou, istraživačica sa Odeljenja za Hematologiju (HERM) pri Odeljenju za Medicinu Univerziteta Huddinge, će danas braniti svoju tezu pod nazivom „Unapređenje prognoze za pacijente sa mijelodisplastičnim sindromima.“ Njena rukovoditeljka, profesorka Eva Hellstrom, vodi ovu revolucionarnu studiju koja može značiti svetlu budućnost za pacijente sa ovom grupom bolesti krvi.

Mijelodisplastični sindrom (MDS) je ozbiljna grupa oboljenja krvi, neki od kojih se razvijaju benigno, dok drugi postaju agresivniji i mogu se pretvoriti u akutnu leukemiju, što predstavlja ozbiljnu pretnju za pacijente. Maria Creignou se fokusirala na pronalaženje novih markera i alata koji bi omogućili precizniju procenu rizika od rane smrti ili transformacije MDS-a u akutnu leukemiju.

U svojoj prvoj studiji, razvila je potpuno novi prognostički sistem bodovanja (IPSS-M) koji obuhvata sve relevantne genetske markere u MDS-u. Ovi rezultati znatno poboljšavaju preciznost prognoze u poređenju sa prethodno korišćenim IPSS-R sistemom. Druga studija ukazuje na značaj analize ekspresije gena i sekvenciranja RNK u kombinaciji sa sekvenciranjem DNK, pružajući dodatne dragocene informacije u proceni prognoze kod MDS.

U okviru treće studije, istraživači su pokazali da dodavanje dinamičkih varijabli, kao što je zavisnost od transfuzije tokom ranog toka bolesti, dodatno unapređuje procenu prognoze kod pacijenata sa MDS-om.

Ovi novi nalazi predstavljaju značajan napredak u preciznosti dijagnoze i prognoze pacijenata sa MDS-om. To ne samo da će omogućiti pružanje tačnih informacija pacijentima, već će i olakšati donošenje ključnih odluka o lečenju. Maria Creignou planira da nastavi svoju karijeru kao hematolog i da se posveti nezi pacijenata sa MDS-om, a takođe se nada daljem istraživanju, možda sa fokusom na uslovima koji prethode MDS-u ili povećavaju rizik od razvoja ovog oblika bolesti.