Nova studija potvrđuje bezbednost i prednosti vakcinacije majki protiv COVID-19 za novorođenčad

Nova studija potvrđuje bezbednost i prednosti vakcinacije majki protiv COVID-19 za novorođenčad

Novorođenčad trudnica koje su primile mRNA COVID-19 vakcinu tokom trudnoće imale su manji rizik od teških zdravstvenih ishoda, neonatalne smrti i prijema u jedinicu intenzivne nege novorođenčadi (NICU), prema novoj studiji istraživača Instituta za kliničke procene ( ICES) i Univerzitet u Torontu.

Studija je obuhvatila više od 140.000 beba u Ontariju, a takođe je pokazala da se novorođenčad i šestomesečni ponovni prijem u NICU nisu povećali kod novorođenčadi majki vakcinisanih tokom trudnoće. Pod nazivom „Ishodi novorođenčadi i ranih novorođenčadi nakon vakcinacije majke protiv COVID-19 tokom trudnoće: retrospektivna kohortna studija zasnovana na populaciji“, studija je objavljena u JAMA Pediatrija.

„Naši rezultati su bili konzistentni u odnosu na broj doza koje je neko primio tokom trudnoće, tromesečje u kojem je vakcinisano i proizvod vakcine koji su primili, što nam daje više poverenja da nema povećanja štetnih ishoda novorođenčadi i odojčadi koje smo procenili, “ kaže glavni autor Sarah Jorgensen, farmaceut, ICES postdoktorski pripravnik i dr. kandidat na Univerzitetu u Torontu.

Istraživači su analizirali povezane zdravstvene kartone iz ICES-a i uključili 142.006 živorođenih u Ontariju, Kanada, gde je majka primila mRNA vakcinaciju tokom trudnoće. Uključene su i očekivane isporuke između 1. maja 2021. i 2. septembra 2022. godine. Ukupno, 85.670 (60%) novorođenčadi je bilo izloženo jednoj ili više doza vakcine protiv COVID-19 u materici.

Jedno ograničenje studije je to što su analize bile ograničene na živorođene, što bi moglo značiti da efekti vakcinacije na pobačaj i mrtvorođenče nisu primećeni. Međutim, studije koje su analizirale podatke iz Ontarija nisu prijavile povećan rizik od pobačaja ili mrtvorođenosti kod žena koje su primile vakcinu protiv COVID-19 tokom trudnoće. U stvari, neke studije su otkrile smanjeni rizik od mrtvorođenosti.

„Mnoge žene se osećaju nervozno zbog primanja vakcina tokom trudnoće, ali nadamo se da će naša studija pružiti izvesnu sigurnost o bezbednosti vakcine protiv COVID-19 tokom trudnoće za novorođenčad i malu bebu“, kaže Jorgensen.