Koliko dugo deca treba da se izoluju nakon što se zaraze COVID-19?

Koliko dugo deca treba da se izoluju nakon što se zaraze COVID-19?

Školske politike koje zahtevaju od učenika sa COVID-19 da ostanu van učionice pet dana su više nego dovoljne. To je zato što su deca zaražena omikronom varijantom ostala zarazna srednje vreme od tri dana nakon što su bila pozitivna na virus, prema studiji USC Schaeffer Centra za zdravstvenu politiku i ekonomiju i Univerziteta Stanford.

„U osnovi kažemo da je pet dana više nego dovoljno; lideri javnog zdravlja i obrazovanja mogu razmotriti kraće trajanje“, rekao je koautor Neeraj Sood, direktor Inicijative za COVID-19 i viši saradnik u USC Schaeffer Centru.

Studija je otkrila da je srednje vreme infektivnosti bilo tri dana, pri čemu je 18,4% dece još uvek bilo zarazno petog dana i 3,9% zarazno desetog dana. Studija takođe nije pronašla povezanost između toga koliko dugo su deca bila zarazna i da li su vakcinisana, što ukazuje na povratak Politike odlaska u školu možda neće morati da diskriminišu na osnovu vakcine ili statusa docenjivača.

Studija, objavljena u JAMA Pediatrics, nastoji da informiše kreatore politike koji se bore s tim koliko dugo deca moraju da se izoluju kada se zaraze COVID-19. Takve politike samoizolacije, koje imaju za cilj zaustavljanje širenja virusa, mogu negativno da prekinu obrazovanje dece. Autori su rekli da su pravila – koja su primenjena u školskim okruzima od Njujorka do Los Anđelesa – do sada bila vođena malo podataka.

„Želimo da zaštitimo drugu decu u školi koja bi se potencijalno mogla zaraziti, ali u isto vreme, ne želimo da ometamo obrazovanje za dete koje je zaraženo, s obzirom na količinu poremećaja koji se već desio“, rekao je Sood. , koji je takođe profesor na USC Sol Price School of Public Polici. „Trajanje infektivnosti je važan parametar u otkrivanju optimalnog trajanja samoizolacije.

Istraživači su se udružili sa kompanijom za testiranje na viruse i pregledali briseve nosa od 76 dece u okrugu Los Anđeles koja su bila između sedam i 18 godina i bila pozitivna na COVID-19. Učesnici istraživanja dali su uzorke tokom pet kućnih poseta u periodu od 10 dana, a uzorci su pregledani u laboratoriji kako bi se pronašli dokazi o smrti ćelije, znak infektivnosti. Svi učesnici su bili zaraženi omikronskom varijantom COVID-19.

„Želeli smo da uhvatimo kako se zaraznost promenila tokom perioda od 10 dana“, rekao je glavni autor Nikhilesh Kumar, student doktor medicine na Medicinskom fakultetu USC Keck. Studiju je takođe koautor Eran Bendavid, lekar zarazne bolesti i vanredni profesor medicine na Univerzitetu Stanford.

Nalazi su u skladu sa prethodnim istraživanjima na odraslim osobama koje su obolele od omikronske varijante, koje nije pokazalo povezanost između statusa vakcinacije i vremena infektivnosti. To ranije istraživanje, objavljeno u časopisu Nev England Journal of Medicine, pokazalo je da su odrasli sa omikronom inficirani nešto duže, sa srednjim vremenom od pet dana, primetili su autori.

Sood je pozvao na dalja istraživanja kako bi kreatori politike mogli da razmotre prilagođavanje vremena koje učenici moraju da ostanu van učionice.

„Virus će nastaviti da mutira“, primetio je Sood. „Moramo da nastavimo da radimo ovakve studije jer sledeća varijanta može imati duže ili kraće trajanje infektivnosti.“