Dijagnostikovanje kancerogenih bolesti korišćenjem fluktuacija ćelijske membrane

Dijagnostikovanje kancerogenih bolesti korišćenjem fluktuacija ćelijske membrane

Uzbudljiva vest dolazi iz laboratorija dr Basudeva Roja, vanrednog profesora na Odseku za fiziku na Indijskom institutu za tehnologiju u Madrasu. Dr Roj nedavno je objavio revolucionarno istraživanje o fluktuacijama ćelijske membrane i njenom potencijalu za dijagnostikovanje kancerogenih bolesti. Ovo inovativno otkriće objavljeno je u prestižnom časopisu „Physical Biology“ kao deo kampanje za Sedmicu otvorenog pristupa 2023. koja istražuje koristi popusta i odricanja od naknada za objavljivanje otvorenog pristupa uz IOPP (Institute of Physics Publishing).

Dr Roj i njegov tim rade sa biofizičkim alatima kako bi razumeli ćelijske biološke probleme, a njihova najnovija metoda se bavi određivanjem svojstava ćelijske membrane. Ono što ovu metodu čini posebno uzbudljivom jeste njen potencijal za dijagnostikovanje kancerogenih bolesti. Kao što je poznato, ćelije raka imaju karakterističnu mekoću u poređenju sa zdravim ćelijama, a ova nova metoda omogućava precizno merenje ovih razlika. Takođe, istraživači su u mogućnosti da prouče kako određeni lekovi utiču na ćelijske membrane, što bi moglo imati revolucionarne implikacije za tretman ovih bolesti.

U okviru svoje studije, dr Roj i njegov tim detaljno su istražili fluktuacije membrane u različitim uslovima. Zatim su primenili lek po imenu latrunculin-B kako bi proučavali promene u membrani i njenu reakciju na fluktuacije nagiba. Ova nova metoda za određivanje krutosti ćelijske membrane na savijanje nudi veću tačnost u poređenju sa tradicionalnim pristupima.

Dr Roj ističe da je najveći vrhunac ovog istraživanja potencijal da se pozitivno utiče na ključne probleme u medicinskim istraživanjima, kao što su razumevanje efekata bolesti na ćelije i identifikacija specifičnih lekova koji mogu da se bave ovim bolestima.

Ovo istraživanje finansira savez između Vellcome Trust-a i Odeljenja za biotehnologiju u Indiji, a prema mandatima Alijanse, rezultati istraživanja iz ovih fondova moraju biti objavljeni u formatu otvorenog pristupa. Dr Roj i njegov tim snažno podržavaju otvoreni pristup, a objavljivanje ovog istraživanja otvorenog omogućava pristup i korist svim ljudima, uključujući i one iz siromašnih zajednica.

Ova vest donosi novo svetlo u oblast medicinskog istraživanja i otvara vrata za inovativne pristupe dijagnostici i lečenju kancerogenih bolesti.