Gaza moli za humanitarni koridor

Gaza moli za humanitarni koridor

Palestinska organizacija Hamas hitno je pozvala na arapske i muslimanske zemlje, kao i na Ujedinjene nacije, da pojačaju svoje napore u otvaranju „trajnog humanitarnog koridora“ za Pojas Gaze. Ovaj apel stiže u odgovoru na strahove da akcije Izraela ostavljaju stanovnike Gaze u ozbiljnoj potrebi i na ivici humanitarne katastrofe.

U zvaničnom saopštenju izdatom danas, Hamas je istakao hitnu potrebu za povećanjem snabdevanja hranom, gorivom i medicinskim sredstvima, jer je pomoć koja je ušla u Gazu u poslednjih nekoliko dana bila nedovoljna da zadovolji rastuće potrebe civilnog stanovništva.

Tokom vikenda, prva kolona od 20 kamiona stigla je iz Egipta u Gazu, a za njom je usledila i druga kolona od 14 kamiona u nedelju. Treća kolona od 20 kamiona stigla je u taj deo danas, kako izveštavaju izraelski medijski izvori. Međutim, stotine kamiona čekaju na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa, prema informacijama koje su bliske Ujedinjenim nacijama.

Aktuelna kriza u Gazni i dalje je predmet zabrinutosti, posebno s obzirom na tekuće teškoće u evakuaciji stanovnika iz severnih delova Gaze na jug, u skladu sa uputstvima izraelske vojske. Prema dostupnim podacima, oko 700.000 pojedinaca od ukupno 1,1 milion stanovnika koji žive na severnom delu pojasa premestilo se na južna područja, dok se očekuje da će uskoro uslediti kopnena ofanziva.

Mahmud Šalabi, Palestinac koji radi za organizaciju Medicinska pomoć za Palestince, u intervjuu za Associated Press (AP) opisao je dosadašnje dostave pomoći kao „kap u moru“ u poređenju s onim što je potrebno da bi se sprečila brzo pogoršavajuća humanitarna kriza u tom području.

U nedavnom intervjuu za AP, Šalabi je takođe naglasio da pomoć još nije stigla na severna područja, koja su glavni fokus izraelskih napora za evakuaciju pred očekivanom kopnenom ofanzivom.

Kasno večeras, Ujedinjene nacije su potvrdile da je treća kolona sa pomoći, koja se sastoji od 20 kamiona, ušla u Gazu. Situacija u gusto naseljenom okrugu postaje sve teža, s nestašicom vode, hrane i lekova, koja je pogoršana trenutnom blokadom koju je Izrael uveo ubrzo nakon početka sukoba s Hamasom 7. oktobra.

Dok međunarodna zajednica prati razvoj situacije, hitna potreba za uspostavljanjem humanitarnog koridora u Gazni ostaje ključna briga. Hamasov poziv podiže uloge, pozivajući zemlje, posebno one u arapskom i muslimanskom svetu, kao i Ujedinjene nacije, da pojačaju svoje napore i brzo deluju kako bi rešile eskalirajuću krizu i zaštitile civilno stanovništvo. Humanitarna situacija u Gazni i dalje zahteva hitno delovanje kako bi se sprečilo dalje stradanje.“