Monitoring medija u Srbiji: Predsednik Vučić dominira centralnim emisijama

Monitoring medija u Srbiji: Predsednik Vučić dominira centralnim emisijama

Istraživanje sprovedeno od strane Biroa za društvena istraživanja (BIODI) otkriva da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, glavni akter u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnim pokrivanjem i N1 tokom perioda od 1. septembra do 15. oktobra. Analizirano je ukupno 50 sati, 21 minut i 24 sekunde programa, a Vučić je zauzeo 39% tog vremena, odnosno 19 sati, 35 minuta i 55 sekundi.

Ovo čini Vučića prevladavajućim akterom u medijskom prostoru, dok je Vlada Republike Srbije zauzela drugo mesto sa 17% vremena, što je ekvivalentno osam sati, 26 minuta i pet sekundi. Stranke koje čine Vladu Srbije su bile prisutne 3% vremena, odnosno sat, 20 minuta i 50 sekundi, dok je levo-liberalna opozicija zastupljena sa pet odsto vremena, odnosno 2 sata, 42 minuta i 44 sekunde. Stranke desne opozicije su dobile manje od 1% ukupnog vremena, sa osam minuta i šest sekundi. Preostalih 32% vremena u analiziranim dnevnicima bilo je posvećeno drugim akterima.

Ovo istraživanje ukazuje na dominantnu prisutnost predsednika Vučića u medijima, što postavlja pitanja o ravnoteži izveštavanja i političkom pluralizmu u medijskom prostoru u Srbiji.