Bolja upotreba postojećih lekova povećava preživljavanje raka grlića materice i smanjuje recidiv

Bolja upotreba postojećih lekova povećava preživljavanje raka grlića materice i smanjuje recidiv

Preliminarni rezultati ispitivanja faze III INTERLACE predstavljeni na kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO) pokazuju da primena kratkog kursa indukcione hemoterapije (IC) pre radioterapije (CRT) znatno poboljšava ishod lečenja kod pacijenata sa lokalno uznapredovalim karcinomom grlića materice. Ispitivanje je uključilo 500 pacijenata u različitim zemljama i trajalo je 10 godina.

Rak grlića materice je čest kod žena u ranim tridesetim godinama i ima značajan uticaj na njihovo zdravlje i život. Standardni tretman za ovu vrstu raka je radioterapija u kombinaciji sa hemoterapijom. Međutim, unatoč napretku u terapijama, rak se može vratiti u oko 30% slučajeva, a petogodišnja stopa preživljavanja iznosi oko 70%.

U okviru ovog istraživanja, pacijenti su nasumično raspoređeni da prime standardni tretman CRT ili početni šestonedeljni kurs IC, nakon čega su nastavili sa standardnom CRT terapijom. Nakon pet godina, rezultati pokazuju da je grupa koja je primila IC pre CRT imala bolji ishod, sa 80% preživljavanja i 73% pacijenata koji nisu videli povratak ili širenje raka. U grupi sa standardnim tretmanom, stopa preživljavanja iznosila je 72%, a 64% pacijenata nije doživelo povratak ili širenje raka.

Ovaj rezultat predstavlja značajno poboljšanje ishoda lečenja raka grlića materice i pruža nadu pacijentima. Osim toga, lekovi korišćeni u IC su jeftini, dostupni i već odobreni za upotrebu, što olakšava njihovu integraciju u standardnu negu.

Ovaj napredak može značiti smanjenje rizika od povratka raka i smrti za pacijente sa rakom grlića materice. Istraživači ističu značaj ovih rezultata i nadaju se brzom usvajanju kratkih kurseva IC kao deo standardne terapije.