Iran će biti domaćin pregovora o mirovnom procesu Jermenije i Azerbejdžana

Iran će biti domaćin pregovora o mirovnom procesu Jermenije i Azerbejdžana

Ministri inostranih poslova Irana, Turske i Rusije sastaće se u ponedeljak u Teheranu sa kolegama iz Azerbejdžana i Jermenije i razgovarati o napretku ka mirovnom sporazumu između dva suseda sa Južnog Kavkaza, javili su iranski i ruski državni mediji, preneo je Rojters.

Prvi sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana nakon septembarske munjevite ofanzive azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu takođe će se održati u uslovima rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Novinska agencija IRNA citirala je ministarstvo inostranih poslova da te zemlje žele da razgovaraju o regionalnim pitanjima „bez mešanja neregionalnih i zapadnih zemalja“.

To je bilo implicitno pozivanje na Sjedinjene Države i Evropsku uniju, čija je umešanost u potragu za mirovnim sporazumom između Jermenije i Azerbejdžana posebno iznervirala Moskvu.

Ruska novinska agencija Interfaks saopštila je da će ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovati u Teheran na sastanak.

Otkako je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, Moskva je nastojala da učvrsti vojne i diplomatske veze sa zemljama van tradicionalnog Zapada. Lavrov se od tada nekoliko puta susreo sa svojim iranskim kolegom.

Rusija sebe smatra garantom bezbednosti između Azerbejdžana i Jermenije, ali zahtevi i ometanja njenog rata u Ukrajini doveli su do slabljenja njenog uticaja.

Azerbejdžan je prošlog meseca izveo munjevitu ofanzivu da povrati kontrolu nad regionom Nagorno-Karabaha gde su etnički Jermeni uživali de fakto nezavisnost od otcepljenja 1990-ih.

Više od 100.000 etničkih Jermena bilo je primorano da pobegne, a Jermenija je optužila Azerbejdžan da sprovodi etničko čišćenje – tvrdnju koju Azerbejdžan poriče, rekavši da su ljudi slobodni da ostanu i budu integrisani u Azerbejdžan.

Dve zemlje su vodile dva rata u poslednje tri decenije i do sada nisu uspele da postignu mirovni sporazum uprkos dugogodišnjim naporima Sjedinjenih Država, EU i Rusije.

Takozvana južnokavkaska platforma 3+3, koja je prvi put vodila razgovore 2021. godine, trebalo je da uključi i Gruziju, ali je Gruzija ranije izjavila da ne planira da učestvuje u inicijativi i rekla u nedelju da neće doći u Teheran.