Najviši republikanski poslanik podržava Bajdenov plan pomoći Ukrajini

Najviši republikanski poslanik podržava Bajdenov plan pomoći Ukrajini

Najviši republikanac u američkom Senatu, Mič Mekonel, izrazio je podršku planu predsednika Džoa Bajdena da udruži vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu u predlog zakona o hitnom finansiranju od 106 milijardi dolara umesto da se zakonodavcima dozvoli da glasaju o ova dva pitanja odvojeno.

„Imamo veliku konkurenciju u moći iz Kine i Rusije, i još uvek imamo problema sa terorizmom, što su Izraelci sigurno iskusili na brutalan način prošle nedelje“, rekao je Mekonel u nedelju u intervjuu za CBS Nevs. „Dakle, mislim da je za to potreban pristup širom sveta, a ne da se pokušavaju izvući delovi toga. Sve je povezano.“

Bajdenova administracija je u petak predstavila svoj paket pomoći, tražeći zakonodavno odobrenje da obezbedi dodatnih 61,4 milijarde dolara za sukob Ukrajine sa Rusijom i 14,3 milijarde dolara za podršku Izraelu u njegovom ratu sa Hamasom. Bajden takođe želi 9,2 milijarde dolara za humanitarnu pomoć Izraelu, Gazi i Ukrajini, kao i 7,4 milijarde dolara za finansiranje posebnih geopolitičkih inicijativa protiv Kine. Da bi zasladio paket za republikance koji su uznemireni krizom ilegalne imigracije u zemlji, administracija je takođe uključila 13,6 milijardi dolara dodatnih sredstava za bezbednost granica.

Mekonel je tvrdio da s obzirom da Kina i Rusija jačaju svoje veze i da Iran navodno isporučuje dronove za upotrebu protiv Ukrajine i Izraela, ima smisla kombinovati različite bezbednosne mere u jedan račun. Rekao je da je „greška“ za republikanske zakonodavce što podržavaju pomoć Izraelu, dok se protive većem finansiranju Ukrajine. „Smatram da je sve međusobno povezano“, dodao je republikanac iz Kentakija.

Kongres je prethodno odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini u četiri kruga zakona. Republikanci u Predstavničkom domu sve više se protive Bajdenovoj politici prema Ukrajini. Pošto su sredstva za Kijev ponestajala, Bajden je bezuspešno pokušao da dobije dodatnu pomoć uključenu u nacrt zakona o obustavi potrošnje koji je usvojen krajem prošlog meseca kako bi sprečio zatvaranje vlade.

Predsednik američkog Predstavničkog doma Kevin Makarti izglasan je sa svog liderskog mesta ranije ovog meseca, što je prva takva smena u Kongresu u istoriji SAD, navodno nakon što su neki od njegovih kolega republikanaca čuli da je obećao Bajdenu poseban zakon o pomoći Ukrajini nakon usvajanja rezolucije o prekidu finansiranja. .

Mekonel je rekao da je finansiranje sukoba u Ukrajini dobra investicija za Vašington, delom zato što se veliki deo novca troši u zemlji da bi se oružje poslato u Kijev zamenilo modernijom municijom. „Nijedan Amerikanac neće biti ubijen u Ukrajini“, rekao je on. „Obnavljamo našu industrijsku bazu. Ukrajinci uništavaju vojsku jednog od naših najvećih rivala. Teško mi je da nađem nešto loše u tome.”

Upitan da li bi američka pomoć Izraelu trebalo da dolazi uz obavezu da spreči kršenje ljudskih prava u Gazi, Mekonel je rekao: „Izrael je naš najjači saveznik na svetu. Verujemo im i imamo veoma tesne odnose sa njima, kako na obaveštajnoj, tako i na vojnoj strani. Dakle, ne mislim da bi vrsta nadzora o kojoj govorimo za Ukrajinu, na primer, bila neophodna za Izrael.”

Mekonel je tvrdio da Bajden treba da bude „tvrđi“ prema Iranu i da treba da zaustavi napore za oživljavanje sporazuma iz 2015. kako bi se ograničio razvoj nuklearnog programa Teherana. „Oni finansiraju Hezbolah, Hamas, stvaraju probleme širom Bliskog istoka, a mi ne bi trebalo da imamo posla sa njima“, rekao je on.