Smanjenje zaliha goriva za bolničke generatore u Gazi dovodi u opasnost prevremeno rođene bebe u inkubatorima

Smanjenje zaliha goriva za bolničke generatore u Gazi dovodi u opasnost prevremeno rođene bebe u inkubatorima

Prerano rođena beba se migolji unutar staklenog inkubatora na odeljenju za novorođenčad bolnice al-Aksa u centralnom pojasu Gaze. Viče dok su intravenski vodovi povezani sa njegovim sićušnim telom. Ventilator mu pomaže da diše dok kateter isporučuje lekove i prati njegove krhke vitalne znake, piše AP.

Njegov život zavisi od stalnog protoka struje, koja je u opasnosti da uskoro nestane ako bolnica ne dobije više goriva za svoje generatore. Kada se generatori zaustave, direktor bolnice Ijad Abu Zahar strahuje da će bebe na odeljenju, koje ne mogu same da dišu, nestati.

„Odgovornost na nama je ogromna“, rekao je on.

Lekari koji leče prevremeno rođene bebe širom Gaze bore se sa sličnim strahovima. Najmanje 130 prevremeno rođenih beba je u „ozbiljnom riziku“ u šest neonatalnih jedinica, rekli su humanitarni radnici. Opasne nestašice goriva uzrokovane su izraelskom blokadom Gaze, koja je počela — zajedno sa vazdušnim napadima — nakon što su militanti Hamasa napali izraelske gradove 7. oktobra.

Najmanje 50.000 trudnica u Gazi nije u mogućnosti da pristupi osnovnim zdravstvenim uslugama, a oko 5.500 bi trebalo da se porodi u narednom mesecu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Najmanje sedam od skoro 30 bolnica prinuđeno je da se zatvori zbog štete od nemilosrdnih izraelskih udara i nedostatka struje, vode i drugih zaliha. Lekari u preostalim bolnicama rekli su da su na ivici. Agencija UN za palestinske izbeglice saopštila je u nedelju da ima dovoljno goriva da izdrži tri dana da zadovolji kritične potrebe.

„Svet ne može jednostavno da gleda kako ove bebe ubijaju opsade Gaze… Propust da se reaguje znači osuditi ove bebe na smrt“, rekla je Melani Vord, izvršna direktorka grupe za medicinsku pomoć Palestincima.

Ni u jednom od 20 kamiona pomoći koji su u subotu prešli u Gazu, prvi od uvođenja opsade, nije bilo goriva, zbog straha Izraelaca da će završiti u rukama Hamasa. Ograničene zalihe goriva unutar Gaze slale su se bolničkim generatorima.

Sedam cisterni preuzelo je gorivo iz skladišta UN na strani granice u Gazi, ali nije jasno da li je nešto od toga bilo namenjeno bolnicama.

Ali će na kraju ponestati ako više ne bude dozvoljeno da uđe.

Tarik Jašarević, portparol SZO, rekao je da je potrebno 150.000 litara (40.000 galona) goriva za pružanje osnovnih usluga u pet glavnih bolnica u Gazi.

Abu Zahar brine koliko dugo njegov objekat može da izdrži.

„Ako se generator zaustavi, što očekujemo u narednih nekoliko sati zbog velikih zahteva različitih odeljenja u bolnici, inkubatori u jedinici intenzivne nege biće u veoma kritičnoj situaciji“, rekao je on.

Gilemet Tomas, medicinski koordinator za Lekare bez granica na palestinskim teritorijama, rekla je da bi neke od beba mogle da umru u roku od nekoliko sati, a druge za nekoliko dana, ako ne dobiju posebnu negu i lekove koji su im hitno potrebni.

„Sigurno je da su ove bebe u opasnosti“, rekla je ona za Asošijeted pres. „Zaista je hitno zbrinuti ove bebe, jer je hitno zbrinuti stanovništvo Gaze koje pati od ovih bombardovanja od poslednje dve nedelje.

Bolnica mora da brine o pacijentima u severnoj i centralnoj Gazi pošto je nekoliko bolnica zatvoreno, rekao je, što je primoralo da više nego udvostruči kapacitet za pacijente. To takođe opterećuje ograničenu električnu energiju.

Nisma al-Aiubi je dovela svoju novorođenu ćerku u bolnicu iz Nuseirata, gde je nedavno raseljena iz severne Gaze, nakon što je patila od nedostatka kiseonika i ekstremnog bola, rekla je ona.

Devojčica je rođena pre tri dana, ali je ubrzo dobila komplikacije. „Bolnici nedostaje zaliha“, rekla je ona, govoreći iz Al-Aksa. „Bojimo se da ako se situacija pogorša, neće ostati leka za lečenje naše dece.

Problemi su pogoršani zbog prljave vode koju su mnogi morali da koriste otkako je Izrael prekinuo dovod vode. Abu Zahar kaže da majke mešaju formulu za bebe sa kontaminiranom vodom kako bi nahranile svoju bebu. To je doprinelo porastu kritičnih slučajeva na odeljenju.

U bolnici Al Avda, privatnoj ustanovi u severnoj Džabaliji, skoro svakog dana se rađa do 50 beba, rekao je direktor bolnice Ahmed Muhana. Bolnica je dobila nalog za evakuaciju od izraelske vojske, ali je nastavila sa radom.

„Situacija je tragična u svakom smislu te reči“, rekao je on. „Zabeležili smo veliki deficit hitnih lekova i anestetika, kao i drugog medicinskog materijala.

Kako bi se smanjile zalihe, Muhanna je rekao da su sve planirane operacije obustavljene i da je bolnica sve svoje resurse posvetila hitnim slučajevima i porođajima. Složeni neonatalni slučajevi se šalju u Al-Aksu.

Al-Avda ima dovoljno goriva da izdrži najviše četiri dana, rekao je Muhanna. „Apelovali smo na mnoge međunarodne institucije, Svetsku zdravstvenu organizaciju, da snabdevaju bolnice gorivom, ali do sada bezuspešno“, rekao je on.

Tomas je rekao da su žene već rađale u školama pod upravom UN-a u kojima su desetine hiljada raseljenih osoba potražile sklonište.

„Ove žene su u opasnosti, a bebe su trenutno u opasnosti“, rekla je ona. „To je zaista kritična situacija.“