Uticaj zagađenja plastikom na klimu je zanemarljiv — proizvodnja nove plastike je pravi problem

Uticaj zagađenja plastikom na klimu je zanemarljiv — proizvodnja nove plastike je pravi problem

Dugotrajna debata o uticaju plastike na klimatske promene je dobila nove perspektive zahvaljujući istraživanju koje koristi model Zemljinog sistema. Ovo istraživanje naglašava da ispiranje ugljenika iz postojećeg plastičnog zagađenja ima minimalan uticaj na klimu, dok je proizvodnja nove plastike glavni faktor sa potencijalno ozbiljnim posledicama.

Plastika, koja se uglavnom dobija iz fosilnih goriva, čini se da ima veći uticaj na klimatske promene nego što se ranije smatralo. Proizvodnja plastike već doprinosi 4,5% ukupnim globalnim emisijama, a očekuje se da će ovo udeo rasti u budućnosti.

Istraživači su istakli da je ključno razumeti da je rastvoreni organski ugljenik iz plastike pretežno inertan i neće direktno uticati na klimu. Ovaj oblik ugljenika se razlikuje od atmosferskog CO₂, koji ima direktan uticaj na klimu.

Korišćenjem modela Zemljinog sistema, istraživači su simulirali uticaj ispiranja i spaljivanja plastike na atmosferske nivoe CO₂. Njihovi rezultati pokazuju da čak i u scenariju u kojem bi sva plastika proizvedena do 2050. godine bila spaljena, to bi samo povećalo koncentraciju CO₂ u atmosferi za 1 ppm tokom jednog veka. Ovo je znatno manji uticaj u poređenju sa trenutnim emisijama fosilnih goriva, koje svake godine povećavaju atmosferski CO₂ za više od 2 ppm.

Iako istraživanje potencijalno umanjuje zabrinutost zbog ispiranja plastike, istraživači ističu da se fokus treba preusmeriti na proizvodnju plastike, koja trenutno doprinosi znatnom delu globalnih emisija. Ograničavanje proizvodnje plastike i sprečavanje spaljivanja plastike mogli bi biti efikasni koraci u smanjenju njenog uticaja na klimatske promene.

Ovo istraživanje takođe naglašava važnost međunarodnog sporazuma o zagađenju plastikom, koji se trenutno razvija kao deo ekološkog programa UN. Pravno obavezujući sporazum bi mogao da prepozna sve veći doprinos proizvodnje plastike klimatskim promenama i da predloži mere za njegovo smanjenje.

Iako plastika ima brojne negativne uticaje na okolinu, uključujući zagađenje mora i šuma, istraživanje ističe da smanjenje njenog uticaja na klimu može zahtevati posebne napore i regulative.