Zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale u Nepalu oštetio je desetine kuća i izazvao klizište

Zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale u Nepalu oštetio je desetine kuća i izazvao klizište

Zemljotres jačine 5,2 stepena i nekoliko naknadnih potresa oštetili su u nedelju skoro dvadesetak kuća u brdovitom okrugu Dading u blizini glavnog grada Nepala, rekao je zvaničnik.

Potres je takođe izazvao klizište u regionu, rekao je Hum Nath Parajuli, administrator okružne vlade. Detalji nisu bili odmah dostupni.

Područje je skoro 60 kilometara (40 milja) zapadno od Katmandua, a zemljotres se osjetio u glavnom gradu Nepala.

Nepalski Nacionalni centar za praćenje i istraživanje zemljotresa dao je preliminarnu magnitudu od 6,1. Američki geološki zavod je obezbedio merenja magnitude 5,2 sa dubinom od 24,7 kilometara (15,4 milje) i epicentrom u blizini Bharatpura.

Tri zemljotresa jačine 4,3, 4,1 i 3,8 stepeni po Rihteru takođe su pogodila region kasnije u nedelju, prema indijskom Centru za seizmologiju.

Novinska agencija Press Trust of India saopštila je da su se potresi osetili i u provincijama Bagmati i Gandaki i da su izazvali paniku među ljudima. Jedna žena je zadobila povrede u okrugu Gorka, koji se nalazi pored Dadinga, kada je skočila sa dvospratnice, rekao je Parajuli.

Zemljotresi su uobičajeni u planinskom Nepalu. U zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale 2015. godine poginulo je oko 9.000 ljudi i oštećeno je oko milion objekata.