Kina kaže da je otkrila još jedan slučaj špijuniranja u SAD

Kina kaže da je otkrila još jedan slučaj špijuniranja u SAD

Najviša kineska špijunska agencija saopštila je u nedelju da je kineski državljanin koji je radio za institut za odbranu optužen za špijuniranje u korist Sjedinjenih Država i da je njegov slučaj prebačen na suđenje sudu u jugozapadnom gradu Čengduu. .

Ovaj slučaj je poslednji koji naglašava povećanu posvećenost Pekinga nacionalnoj bezbednosti, proširene zakone protiv špijunaže i suzbijanje domaće korupcije.

Kineski državni emiter CCTV rekao je u televizijskom izveštaju da je čovek po prezimenu Hou koji je radio u neotkrivenom institutu za odbranu poslat 2013. godine kao gostujući naučnik na američki univerzitet, gde je bio primoran da otkrije kineske državne tajne.

Kinesko ministarstvo državne bezbednosti objavilo je u nedelju saopštenje sa izveštajem na svom nalogu na društvenim mrežama VeChat, rekavši da „špijunske aktivnosti idu ruku pod ruku sa obmanom, iskušenjem i zaverom“.

Univerzitet nije naveden u saopštenju ili medijskom izveštaju.

CCTV je rekao da ga je američki profesor blizak Houu upoznao sa nekim ko je tvrdio da je zaposlenik konsultantske kompanije, ali da je zapravo američki „obaveštajac“ koji je koristio kompaniju kao svoju masku, rekao je CCTV.

U narednim mesecima, pošto su postali prijateljski raspoloženi, obaveštajac je prišao Houu da postane konsultantski stručnjak u „njegoj kompaniji”, obećavajući mu isplatu od 600 do 700 dolara svaki put za kvalitet njegove usluge.

Nekoliko meseci kasnije, dok su Houova žena i sin bili u poseti SAD, Amerikanac je otkrio svoje prave namere i predložio promenu u načinu na koji su sarađivali. Hou je, u strahu za bezbednost svoje žene i sina, pristao na uslove, navodi CCTV.

Prema dogovoru, na mnogim sastancima, od Houa bi se tražilo da otkrije visoko poverljive tajne na jednosatnim sesijama i dobio bi 1.000 dolara kao kompenzaciju, navodi se u izveštaju.

Saradnja je nastavljena nakon što se Hou vratio u Kinu 2014. On će se sastati sa američkim obaveštajnim službama dok je prisustvovao međunarodnim konferencijama, rekao je CCTV. Takođe je na sopstvenu inicijativu davao obaveštajne informacije u oblasti nacionalne odbrane i vojne industrije, navodi se u izveštaju.

Nakon istrage kineske vlade, Hou je uhapšen u julu 2021. i optužen zbog sumnje za špijunažu.

Poslednjih godina, Kina je uhapsila i pritvorila desetine kineskih i stranih državljana pod sumnjom za špijunažu, što je izazvalo zabrinutost SAD zbog njihovog pritiska na kontrašpijunažu.

Nedavno je kineska špijunska agencija objavila nove detalje o jednom američkom državljaninu koji je ranije ove godine osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže.