Nemačka solarna industrija ponovo u porastu

Nemačka solarna industrija ponovo u porastu

Deceniju nakon što je talas bankrota skoro zbrisao nemačku solarnu industriju, sektor želi da se ponovo uspostavi suočen sa oštrom konkurencijom iz inostranstva.

Prekomerna proizvodnja u Kini i masivni programi vladinih subvencija u Sjedinjenim Državama označavaju borbu da ostane profitabilan za posao koji je nekada cvetao u Nemačkoj.

U Biterfeld-Volfenu, fabrika solarnih ćelija koju je 2021. otvorila švajcarska grupa Mejer Burger na mestu ugašenog nemačkog proizvođača K-Cells je znak moguće renesanse.

„Uspeli smo da regrutujemo jedan broj bivših zaposlenih u sektoru, i imamo koristi od njihovog znanja“, rekao je za AFP direktor fabrike Meier Burger Jochen Fritsche.

U fabrici u gradu na istoku Nemačke, milion plavih ćelija silazi sa linije svakog dana, spremnih za sklapanje u module koji čine solarne panele.

Proizvodnja u fabrici je uglavnom automatizovana, sa samo 50 zaposlenih koji nadgledaju neprekidni proizvodni proces preko kompjuterskih ekrana.

Prvo, silicijumske pločice koje čine osnovu ćelija su potopljene u hemijski rastvor. Zatim im se daje reflektujući sivi premaz, osuši se i preseče na dva dela.

Ishod ovog visokopreciznog industrijskog procesa — čije detalje pomno čuva Meier Burger — je ćelija za koju se kaže da daje 20 procenata više energije od konkurencije.

„Tehnologija je srž našeg poslovanja i to nam omogućava da obnovimo proizvodnju u Evropi“, rekao je Ginter Erfurt, generalni direktor Mejer Burgera, za AFP.

Fabrika grupe nalazi se u srcu onoga što je nekada najavljivano kao „Solarna dolina“, oblasti usred bivše komunističke Istočne Nemačke koja je bila domaćin velike koncentracije preduzeća za solarnu energiju u svom vrhuncu 2000-ih.

Nemački proizvođači su u to vreme bili svetski lideri u oblasti solarne energije, nošeni zdravim državnim subvencijama. Ali javno finansiranje je smanjeno 2010. godine, što je dovelo do propasti mnogih preduzeća.

Hiljade radnih mesta je ugašeno u Solarnoj dolini, dok su kineski konkurenti zauzeli prvo mesto u industriji.

Danas kineske kompanije čine oko 80 odsto fotonaponske proizvodnje širom sveta, baš kao što Nemačka želi da smanji svoje oslanjanje na azijskog giganta i proširi kapacitete obnovljive energije.

Cilj Berlina da do 2030. godine proizvodi 80 odsto električne energije iz obnovljivih izvora je podstaknut oživljavanjem domaće industrije.

U periodu od januara do septembra 2022. proizvodnja modula solarnih panela u Nemačkoj bila je 44 odsto veća nego prethodne godine.

Uprkos nedavnom porastu, izazovi za industriju u Nemačkoj su i dalje značajni – ne samo žestoka međunarodna trka za subvencije.

U Sjedinjenim Državama, Zakon o smanjenju inflacije predsednika Džoa Bajdena obezbedio je milijarde dolara za povećanje proizvodnje solarnih i drugih tehnologija.

Evropska unija je odgovorila u martu ove godine sopstvenim planom koji bi olakšao finansijsku podršku zelenoj industriji, ali projekat još uvek čeka konačno odobrenje država članica i Evropskog parlamenta.

Imamo utisak da Evropa uvek zaostaje… u Sjedinjenim Državama je sve brže“, rekao je izvršni direktor Erfurt.

Ranije ove godine, Meier Burger je odlučio da proširi proizvodnju u Sjedinjenim Državama, dok traži subvenciju od 200.000 evra (211.779 dolara) za povećanje kapaciteta u Nemačkoj.

Troškovi proizvodnje u Evropi i dalje su veći nego drugde. „Evropa nije dovoljno konkurentna u industrijama koje su energetski intenzivne, ali nisu posebno sofisticirane“, rekao je Georg Zahman iz Brigelovog istraživačkog centra.

Štaviše, višak kapaciteta u Kini snižava cene solarnih modula i otežava evropskim kompanijama da saberu brojke.

Izazov je za neke već bio prevelik. Nordijska grupa Norvegian Cristals je u avgustu podnela zahtev za bankrot, ističući rizike za evropski sektor jer izgleda da će ponovo rasti.