Spomenik posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki vandalizovan

Spomenik posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki vandalizovan

Nedavno je na Instagram profilima organizacije „Belgrade Pride“ objavljeno da je spomenik posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki, poznatoj umetnici i heroju LGBTQ+ zajednice u Srbiji, vandalizovan u Beogradu. Ovaj spomenik, inicijativa nepoznatog autora, postavljen je u čast Merlinki, koja je tragično ubijena. Pored ovog incidenta, i nedavni vandalizam nad memorijalom za Noa Milivojev ukazuje na zabrinjavajući trend u Beogradu.

Vjeran Miladinović Merlinka rođen je 1958. godine u Zagrebu i preselio se u Beograd nakon završetka srednje škole. Nakon što je postao poznat kao prvi poznati beogradski transvestit, Merlinka je postala ikona i doprinela filmskoj industriji s ulogama u filmovima poznatog reditelja Želimira Žilnika. Takođe je izdala autobiografski roman i bila cenjena članica zajednice.

Tragično, Merlinka je ubijena 2003. godine u Krnjači. Njeno telo je pronađeno mesec dana nakon smrti u naprednom stanju raspadanja. Optuženi za ubistvo, Faik Ramadani i Bejtul Raćipi, oslobođeni su optužbi usled nedostatka dokaza.

Vandalizam nad spomenikom Merlinki i memorijalom za Noa Milivojev naglašava potrebu za većim razumevanjem i poštovanjem različitosti i borbu protiv nasilja prema LGBTQ+ zajednici. Nasilje i vandalizam nikada ne smeju ostati nekažnjeni, a zajednica i institucije trebaju zajedno raditi kako bi osigurale siguran i poštovan grad za sve svoje građane.