Specijalni izaslanici EU i SAD snažno osuđuju teroristički napad na Kosovo

Specijalni izaslanici EU i SAD snažno osuđuju teroristički napad na Kosovo

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, održao je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Kvinte. Tokom sastanka, izražena je snažna osuda terorističkog napada na Kosovsku policiju koji se dogodio 24. septembra. Lajčak je naglasio da svi počinioci terorističkog napada moraju biti privedeni pravdi i dodao da se od Srbije očekuje puna saradnja i konkretne akcije u vezi s privedenjem počinilaca terorističkog napada pravdi.

Dodatno, specijalni predstavnik EU i specijalni američki izaslanik izrazili su svoju zabrinutost zbog negativne putanje u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, ističući da je ovaj proces direktno povezan sa evropskim putem Srbije i Kosova.

Lajčak je takođe apelovao na odgovorne lidere na obe strane da vode odmerenu komunikaciju u javnosti. Naglasio je da Srbija i Kosovo moraju da ispune svoj deo obaveza u vezi s implementacijom sporazuma, uključujući one postignute u februaru i martu, kao i obaveze iz ranijih sporazuma.

Dijalog između Beograda i Prištine će biti na agendi sastanka ministara spoljnih poslova članica EU, a tokom nedelje će se razgovarati i sa liderima zemalja Unije u Evropskom savetu. Lajčak zaključuje da normalizacija odnosa između Srbije i Kosova ostaje ključna za evropsku budućnost obe zemlje i stabilnost Zapadnog Balkana.