Grčka privreda dobila je novi glas poverenja uz poboljšanje kreditnog rejtinga i nadu u povećanje investicija

Grčka privreda dobila je novi glas poverenja uz poboljšanje kreditnog rejtinga i nadu u povećanje investicija

Grčka je u petak dobila novu sertifikaciju svog finansijskog zdravlja, pošto je Standard & Poor’s postala prva od tri glavne međunarodne rejting agencije koje su podigle kreditni rejting ove zemlje koja je ranije bila u teškom stanju na investicionu ocenu.

Očekuje se da će povećanje od jednog stepena, sa BB+ na BBB-, značajno povećati poverenje tržišta u grčku ekonomiju, privući investicije i sniziti troškove zaduživanja. Vlada desnog centra to je pozdravila kao veliki uspeh.

Došlo je više od jedne decenije nakon što su grčke obveznice prebačene u podinvesticioni – ili otpad – usred finansijske krize koja je zemlju gurnula na ivicu finansijskog kolapsa i primorala na tri velika međunarodna spasavanja.

Da bi obezbedile zajmove za spasavanje, uzastopne grčke vlade su se obavezale da nametnu bolne rezove potrošnje i povećanja poreza, dok su u velikoj meri reformisale ekonomiju i uravnotežile državni budžet.

S&P je saopštio da su izgledi za Grčku stabilni, dok bi dalje smanjenje duga zemlje kao procenta godišnje proizvodnje moglo da podstakne novu buduću nadogradnju.

„Podržana veoma brzim ekonomskim oporavkom, grčka vlada je bila u mogućnosti da redovno nadmašuje sopstvene budžetske ciljeve uprkos postepenom povećanju socijalnih transfera“, navodi S&P.

Obezbeđivanje investicione ocene bila je ključna meta za premijera Kirijakosa Micotakisa, koji je osvojio drugi mandat u ubedljivoj pobedi na izborima u junu.

Ministar finansija Kostis Hacidakis pozdravio je nadogradnju S&P kasno u petak, istovremeno obećavajući da će održati opreznu budžetsku politiku.

„Zemlja se suočava sa istorijskim prozorom mogućnosti kroz kombinaciju prave mešavine ekonomske politike i političke stabilnosti“, rekao je on.

Početkom septembra, rejting agencija DBRS Morningstar je takođe podigla kreditni rejting Grčke na investicionu. Nekoliko dana kasnije, nadogradnja od strane Moodi’sa podigla je obveznice zemlje na samo jedan stepen unutar teritorije smeća.

Moodi’s, Standard and Poor’s, DBRS i Fitch su četiri rejting agencije koje Evropska centralna banka uzima u obzir – a očekuje se da će Fič ponovo procijeniti rejting Grčke do kraja godine.