Bela kuća predlaže smanjenje finansijske podrške Ukrajini

Bela kuća predlaže smanjenje finansijske podrške Ukrajini

Zahtjev za finansiranje od 105 milijardi dolara koji je američki predsjednik Joe Biden poslao Kongresu doveo bi do smanjenja mjesečne subvencije ukrajinskoj vladi na 825 miliona dolara, prema dokumentima objavljenim u petak.

Kao što je Bajden istakao u svom govoru u četvrtak uveče, pomoć Ukrajini ide u paketu sa finansiranjem za Izrael, Tajvan i granicu sa SAD. Objedinjavanje ima za cilj da obezbedi dvostranačku podršku u Kongresu, navode američki mediji.

Pomoć Ukrajini bi iznosila 61,4 milijarde dolara, a Izrael 10,6 milijardi dolara, prema predlogu od 69 stranica koji je Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće (OMB) poslala vršiocu dužnosti predsednika Predstavničkog doma Patriku Mehenriju.

Jedno od otkrića u dokumentu je da SAD šalju 1,1 milijardu dolara mesečno Ukrajini u okviru programa Fonda za ekonomsku podršku, omogućavajući Kijevu da zapuši rupe u svom budžetu i plati vladine službenike.

„Ovaj zahtev pruža kliznu putanju od 1,1 milijarde dolara mesečno u direktnoj budžetskoj podršci do 825 miliona dolara mesečno“, za ukupno 11,775 milijardi dolara, navodi se u zahtevu OMB. Ovi brojevi su zasnovani na najnovijim procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o budžetu Ukrajine za 2024. i „pretpostavkama SAD o snažnoj podeli tereta od strane EU, Japana i drugih donatora“.

Podrška Kijevu je neophodna jer Rusija „izričito nastoji da osigura kolaps ukrajinske ekonomije kako bi osigurala predaju Ukrajine“, navodi se u pismu OBM-a. Dodaje se da će novac biti obezbeđen „preko Svetske banke kao nadoknada odobrenih i verifikovanih troškova Vladi Ukrajine u skladu sa trenutnim okvirom uslovljavanja“ koji su razvile SAD.

Među ostalim značajnim zahtevima u predlogu OMB-a bili su promena granice povlačenja za vojnu pomoć sa 100 miliona dolara na 7 milijardi dolara i udvostručenje garancija zajma za Ukrajinu sa 4 milijarde dolara na 8 milijardi dolara.

Potrebna je akcija Kongresa „kako bismo osigurali da možemo da nastavimo da zadovoljavamo potrebe ukrajinskog bojnog polja i zaštitimo njen narod“, jer su sredstva koja je prethodno odobrio Kongres „skoro istekla“, rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima u konferencijskom pozivu u petak .

Predstavnički dom je bez govornika od 3. oktobra, kada je Kevin Makarti svrgnut u pobuni nekoliko republikanaca, navodno zbog sklapanja tajnog sporazuma o finansiranju Ukrajine sa Belom kućom. Njegova zamena tek treba da bude izabrana.