EU i SAD da nastave da govore o carinama jer rat u Izraelu i Ukrajini zasenjuje razgovore

EU i SAD da nastave da govore o carinama jer rat u Izraelu i Ukrajini zasenjuje razgovore

Pregovarači SAD i Evropske unije nisu uspeli da postignu sporazume o rešavanju dugogodišnjih trgovinskih sporova na vreme za samit u Beloj kući u petak, ali je Vašington rekao da će nastaviti da obezbeđuje izvesno olakšice od carina na čelik i aluminijum, a obe strane su rekle da će se razgovori nastaviti, piše Rojters.

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su da su postigli značajan napredak u trgovinskim pitanjima, ali je potrebno više rada da bi se postigli dogovori o smanjenju energije i tržištu čelika i aluminijuma.

Američki predsednik Džo Bajden ugostio je predsednika Evropskog saveta Čarlsa Mišela i šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na sastanku u kome su dominirale diskusije o ratu između Izraela i Hamasa i obezbeđivanju kontinuirane podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije koja traje više od 600 dana.

Bajden je na početku sastanka primetio da EU i SAD zajedno podržavaju Izrael i Ukrajinu, ali da će takođe razgovarati o načinima za rešavanje „nepravedno trgovanog uvoza čelika i aluminijuma“ i razgovorima o kritičnim mineralima.

„Ponekad imamo svoje razlike“, rekao je Mišel. „Zato smo ovde: da sarađujemo, da pronađemo rešenja koja rade za preduzeća i radnike sa obe strane Atlantika.

Trgovinski pregovarači su se u četvrtak borili da izbegnu da SAD ponovo uvedu uvozne carine na čelik i aluminijum iz EU koje je uveo tadašnji predsednik Donald Tramp 2018. pre novembra, na kraju pristali da zadrže carine na odstojanju dok razgovaraju.

„Posvećeni smo nastavku rada na Globalnom aranžmanu sa EU u narednim mesecima“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije o razgovorima, dodajući da će SAD promeniti kvote carinskih stopa, ili TRK, do kraja godine ako je bilo potrebno više vremena za razgovore.

„Posvećeni smo pružanju sigurnosti našoj industriji i radnicima i našim partnerima iz EU“, rekao je zvaničnik.

Međunarodni radnički sindikat United Steelvorkers (USV) pozdravio je ono što je nazvala posvećenost Bajdenove administracije odbrani domaćih radnika čelika i aluminijuma umesto da se „pokloni zastarelim razmišljanjima o međunarodnoj trgovini i političkom pritisku EU“.

Ovaj potez od petka sprečava obnavljanje tarifa iz Trampove ere na čelik i aluminijum proizveden u EU, koje je Bajdenova administracija pristala da obustavi u zamenu za sistem kvota, ali nije jasno koliko dugo će biti odobreno odlaganje.

Bajdenova administracija suspendovala je tarife na uvoz čelika i aluminijuma u ​​EU pod uslovom da se obe strane dogovore do kraja ovog meseca o merama za rešavanje viška kapaciteta u netržišnim ekonomijama kao što je Kina i za promovisanje zelenijeg čelika.

Drugi zvaničnik je rekao da je potrebno više posla da se finalizuje sporazum, ali nije bilo razgovora o vraćanju – ili povlačenju – Trampovih tarifa za „nacionalnu bezbednost“ na čelik i aluminijum, rekao je zvaničnik. „To nije na stolu.“

Čini se da je bilo kakav dogovor daleko, s obzirom da Vašington želi da EU primeni carine na metal na uvoz iz Kine, a Brisel odbija da to učini pre jednogodišnje istrage o usklađivanju sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Pregovarači bi nastavili da razgovaraju u naredna dva meseca, ali Vašington već gleda na dvogodišnje produženje tarifnih olakšica, imajući u vidu izazove postizanja dogovora 2024. s obzirom na izbore za EU ​​početkom juna i izbore u SAD u novembru.

Samit takođe nije uspeo da postigne dogovor da se umanji udar na evropske proizvođače od američkog Zakona o smanjenju inflacije, koji potrošačima nudi poreske olakšice za kupovinu električnih vozila (EV) sastavljenih u Severnoj Americi, dozvoljavajući kritičnim mineralima iskopanim ili prerađenim u Evropi da se kvalifikuju za neke od poreskih kredita.

Francuski ministar trgovine Olivije Beht rekao je da bi dve strane i dalje mogle da postignu dogovor o poreskim olakšicama u narednim nedeljama ili mesecima uprkos tome što nisu uspele da postignu sporazum o čeliku i aluminijumu.