Više od 7.500 koraka dnevno pre operacije povezano je sa manjim rizikom od postoperativnih komplikacija

Više od 7.500 koraka dnevno pre operacije povezano je sa manjim rizikom od postoperativnih komplikacija

Pacijenti koji su zabilježili više aktivnosti hodanja prije operacije, bez obzira na složenost operacije ili njihov zdravstveni status, pokazali su 51% smanjene šanse za postoperativne komplikacije od manje aktivnih pacijenata, prema nalazima istraživanja predstavljenim na Američkom koledžu hirurga (ACS).

Postoperativne komplikacije se obično javljaju kod oko 30% pacijenata, a oko polovine svih komplikacija se javlja nakon što pacijent napusti bolnicu.

„Fitbitovi i drugi nosivi uređaji potencijalno bi mogli da budu povezani sa elektronskim zdravstvenim kartonima (EHR) i da ti podaci budu nešto što hirurzi uzimaju u obzir kada planiraju perioperativnu negu za svoje pacijente“, rekao je vodeći autor studije Carson Gehl, student druge godine medicine. Medicinski koledž Viskonsina u Milvokiju. „Ovo bi se zaista moglo ostvariti kako bi se poboljšali postoperativni ishodi.“

Istraživači su analizirali zdravstvene podatke za 475 ljudi koji su učestvovali u programu All of Us Research – programu koji sponzoriše Nacionalni institut za zdravlje i koji se fokusira na odnos između načina života, biologije i životne sredine u različitim populacijama – koji su koristili Fitbit uređaj, koji se nosi kao sat, koja je merila njihove dnevne korake. Ovo je jedina studija na nivou populacije koja istražuje povezanost između fizičke aktivnosti, merene Fitbitom, i 90-dnevnih postoperativnih komplikacija, prema autorima studije.

„Koristili smo kombinaciju EHR-a i Fitbit podataka da bismo otkrili kako da potencijalno poboljšamo hirurške ishode. U našoj studiji smo pogledali koliko koraka su pacijenti zabeležili u bilo kom danu, što je proksi za fizičku aktivnost“, rekao je Gehl.

„Međutim, podaci o fitnesu nisu bili ograničeni na neposredan preoperativni period. Dužina njihove evidencije aktivnosti mogla bi biti šest meseci ili nekoliko godina pre operacije. Ovo više odražava navike hronične fizičke aktivnosti, u odnosu na fizičku aktivnost neposredno pre operacije. razdoblje.“

Učesnici su bili podvrgnuti širokom spektru operacija, uključujući opštu hirurgiju, ortopedsku hirurgiju i neurohirurgiju, i imali su prosečnu starost od 57 godina. Žene su činile 74,7% učesnika, a 85,2% učesnika su bile bele.

„Ako pronađemo ljude koji su pod visokim rizikom, koristeći ove Fitbit alate, mogli bismo ih pažljivije pratiti prateći njihovu proceduru jer nam to omogućava da uhvatimo probleme pre nego što napreduju van kontrole“, rekao je Gehl. „Još jedan cilj našeg istraživanja je modifikacija fizičke aktivnosti u preoperativnom periodu i poboljšanje postoperativnih ishoda. Potrebno nam je više studija i dokaza da odgovorimo na to pitanje.“

Ograničenje studije je bilo to što su dostupni Fitbit podaci došli od manje raznolike grupe pacijenata. Fitbit je uređaj koji se nosi kao sat za samostalno praćenje podataka o spavanju, fizičkoj aktivnosti i pulsu. Učesnici studije morali su da imaju svoj Fitbit uređaj, što ograničava generalizaciju rezultata studije.