Studija otkriva ekonomsku održivost reciklaže plastičnog otpada koji nije iz domaćinstva

Studija otkriva ekonomsku održivost reciklaže plastičnog otpada koji nije iz domaćinstva

Istraživači sa Univerziteta u Sariju, Portsmutu i ​​Gentu su objavili revolucionarnu studiju koja bi mogla promeniti način na koji lokalne vlasti tretiraju plastični otpad koji ne potiče iz domaćinstava, kao što su tacne od polietena tereftalata (PET) i folije za umotavanje od polietena niske gustine (LDPE). Ovi materijali često se koriste za pakovanje voća i povrća, ali su takođe rasprostranjeni u industrijskim aplikacijama.

Studija, objavljena u časopisu ACS Sustainable Chemistry & Engineering, pokazala je da povećanje obima reciklaže ovih plastičnih materijala može postati ekonomski isplativo. Prema nalazima istraživača, kompanije bi morale prikupiti i pravilno reciklirati najmanje 10.500 metričkih tona ovog otpada godišnje kako bi postigle pozitivan neto ekonomski bilans. Ovo je posebno značajno za gradove srednje veličine poput Genta i okolnih opština.

Ovo istraživanje predstavlja mogućnost za revoluciju u oblasti recikliranja plastike, naročito u komercijalnim i industrijskim sektorima. S obzirom na to da je Evropa drugi najveći proizvođač plastike na svetu, ovo otkriće ima ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva recikliranja i smanjenja ukupnog ugljeničnog otiska.

Dr. Regina Frei, vanredni profesor digitalne ekonomije na Univerzitetu u Sariju, izjavila je da je selektivno sakupljanje i mehanička reciklaža plastičnog otpada koji nije iz domaćinstva ekonomski održivo, te da je ova oblast često zapostavljena u upravljanju otpadom. Njen koautor, Irdanto Saputra Lase, doktorski student na Univerzitetu u Gentu, dodao je da studija pokazuje novu perspektivu upravljanja plastičnim otpadom, naglašavajući da su održiva rešenja ne samo moguća, već i ekonomski atraktivna.

Studija je sprovedena u saradnji sa gradom Gentom, Belgija, i 12 okolnih opština, proučavajući različite učestalosti sakupljanja i konfiguracije postrojenja za reciklažu. Ključni nalazi studije naglašavaju potrebu za snažnim sistemima upravljanja otpadom, regulatornim okvirima i podsticajima kako bi se osigurala visokokvalitetna sirovina za reciklažu i promovisala cirkularna ekonomija.