Portugalski antirasistički aktivista kažnjen za klevetu neonaciste

Portugalski antirasistički aktivista kažnjen za klevetu neonaciste

Sud u Lisabonu donio je odluku u petak kojom se najistaknutijem portugalskom antirasističkom aktivisti, Mamadu Bau, nalaže da plati kaznu od 2.400 evra (2.540 dolara) nakon što je proglašen krivim za klevetu istaknutog neonaciste.

Bau je 2020. godine na društvenim mrežama napisao da je Mario Machado, osnivač nekoliko ekstremno desnih pokreta u Portugalu, bio „jedna od glavnih figura u ubistvu Alsinda Monteira“, crnca kojeg su skinhedsi pretukli na smrt u nasilnom rasističkom napadu 1995. godine.

Iako je jedanaest ljudi 1997. godine osuđeno zbog ubistva Monteire, Machado nije bio među optuženima.

Mario Machado, koji je služio kaznu iza rešetaka zbog rasne diskriminacije i drugih zločina, koristi društvene mreže za širenje rasne mržnje i promociju svojih ekstremno desnih stavova.

Machado (46) bio je deo grupe skinhedsa koja je napala Crnce na ulicama Lisabona 10. juna 1995. godine, a osuđen je za nanošenje „telesnih povreda“ drugim crncima, ali ne i Monteiru, koji je preminuo od zadobijenih povreda. Sudska presuda kojom su osuđeni svi napadači te noći navodi da su svi pojedinci odgovorni za „celokupni događaj“.

Odluka portugalskog tužilaštva da pokrene tužbu za klevetu protiv Baa, koju je podneo Machado, izazvala je kontroverze i privukla pažnju na strukturalni rasizam u Portugalu. Udruženje u kojem Ba radi, SOS Racismo, tvrdi da pravosudni sistem pokušava „ućutkati glasove koji se bore za demokratiju“.

Sudija Joana Ferer je u petak obrazlažući presudu istakla da je Ba-ov post na društvenim mrežama naneo štetu časti Machada jer „on nije ubio Alsinda Monteira“.

Advokat Machada, Hoze Kastro, pozdravio je ovu presudu kao „vladavinu prava oslobođenu političkog pritiska“.

Advokat Baa, Izabel Duarte, najavila je da će se žaliti na ovu odluku suda i da će, ako bude potrebno, podneti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava. Dodala je: „Država je dozvolila ekstremnoj desnici da prodre u njene institucije.“