Video Iz Barselone prikazuje stariji incident, ne sukob pro-palestinskih demonstranata

Video Iz Barselone prikazuje stariji incident, ne sukob pro-palestinskih demonstranata

Video snimak koji prikazuje sukob između demonstranata i policije na ulicama Barselone, u Španiji, nije povezan s nedavnim sukobom između Izraela i Hamasa. Prema proceni AP, ovaj video snimak je iz 2020. godine i prikazuje ljude koji su protestovali protiv COVID-19 mera u Španiji.

Video je kružio na društvenim mrežama uz tvrdnje da prikazuje sukobe pro-palestinskih demonstranata i policije u Barseloni tokom najnovijeg sukoba na Bliskom istoku. Međutim, to je netačno.

Obrnuta pretraga slika pokazuje da je isti video objavljen od strane Dejli Mejl 2. novembra 2020. godine, uz navođenje da prikazuje proteste protiv mera zatvaranja usled pandemije COVID-19.

Takođe, video sadrži vodeni žig Jam Press, agencije koja licencira viralne video snimke na društvenim mrežama. Ks novinska agencija Scarciti Studios takođe je objavila ovaj video 1. novembra 2020. godine, pružajući činjenični kontekst i navodeći da se radi o sukobu između demonstranata i policije zbog mera karantina.

Dakle, video snimak iz Barselone ne predstavlja sukobe pro-palestinskih demonstranata i policije, već je stariji incident povezan s protestima protiv mera karantina tokom pandemije COVID-19.