Nova studija otkriva važnost jednake potrošnje alkohola pri romantičnim sastancima

Nova studija otkriva važnost jednake potrošnje alkohola pri romantičnim sastancima

Nova studija dr Veronike Lamarš sa Univerziteta u Eseksu donosi značajno saznanje o ulozi alkohola u romantičnim sastancima i percepciji seksualnih iskustava. Istraživanje je pokazalo da se romantični susreti najpozitivnije doživljavaju kada oba partnera konzumiraju slične niske nivoe alkohola. U slučajevima gde je jedan partner bio pijan, a drugi trezan, sastanci su češće ocenjivani kao nesaglasni, prinudni i opasni.

Studija je obuhvatila više od 500 Britanaca kroz četiri različite studije i pružila dublje razumevanje o tome kako ljudi percipiraju situacije u kojima je alkohol prisutan i kako se to odražava na ocenu prinude, seksualnog napada i krivicu. Rezultati istraživanja mogu pomoći u boljem razumevanju percepcije seksualnog napada i uticaju alkohola na podršku žrtvama. Cilj je da se osnaži žrtve i smanje barijere za prijavljivanje i krivično gonjenje.

Istraživanje je ukazalo na važnost kontekstualnih informacija u donošenju zaključaka o seksualnim iskustvima i izazovima sa kojima se suočavaju osobe koje su bile izložene seksualnom nasilju.