Ponoš: „Medijski mrak u Srbiji se produbljuje, a izmene zakona čine ga još mračnijim“

Ponoš: „Medijski mrak u Srbiji se produbljuje, a izmene zakona čine ga još mračnijim“

Predsednik Stranke Srbija centar – SRCE, Zdravko Ponoš, izneo je duboku zabrinutost zbog trenutnog medijskog stanja u Srbiji, tvrdeći da zemlju već obavija „medijski mrak“, a da najnovije izmene medijskih zakona predstavljaju pretnju da to stanje postane još mračnije. Ponoš je ovu poražavajuću ocenu izneo na tribini u Kraljevu, gde je učestvovao sa Nebojšom Zelenovićem iz stranke Zajedno i Draganom Rakićem iz Demokratske stranke.

„Srbija ima majstora za medijski mrak koji se proslavio i u prvom pojavljivanju“, izjavio je Ponoš, aludirajući na aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, koji je trenutno na drugom mandatu na čelu države. „Sada imamo Vučića po drugi put među Srbima i ide mu još bolje u zamračivanju medija. On je dosta naučio u svom pojavljivanju i sada je još bolji u zamračivanju. Mi nismo naučili dovoljno i zato nam se on ponovo dešava“, dodao je Ponoš.

Predsednik Stranke SRCE je podsetio na vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, kada su se dešavala „gušenja i gašenja medija, progon i ubistva novinara“. Ponoš je istakao da se situacija danas pogoršala, s obzirom na otimanje kablovskih operatera, lokalnih medija, zastrašivanje i progon novinara.

Ponoš je takođe istakao da režim trenutno „deli medije na režimske i slobodne“ i da svojim predstavnicima ne dozvoljava da gostuju nigde osim na režimskim medijima, što, prema njegovim rečima, doprinosi polarizaciji društva i negovanju kulture nasilja. Ponoš je ocenio da rezolucija iz Evropskog parlamenta, koja nije naklonjena Srbiji, predstavlja „rezultat Vučićevog izjednačavanja i politike ‘Srbija to sam ja'“, upozoravajući da će, ako se njega kazni, cela država ispaštati.

Ova izjava Ponoša dolazi u vreme kada se medijska sloboda i demokratija u Srbiji nalaze pod povećanim pritiskom, izazivajući duboku zabrinutost među zagovornicima ljudskih prava i slobode medija.