Španija obezbeđuje 50 miliona evra za pomoć Kanarskim ostrvima zbog naglog rasta migracija

Španija obezbeđuje 50 miliona evra za pomoć Kanarskim ostrvima zbog naglog rasta migracija

Španija priprema paket pomoći u vrednosti od 50 miliona evra (52,86 miliona dolara) kako bi pomogla Kanarskim ostrvima da se suoče sa izazovom povećanog migracijskog toka. Ova pomoć će takođe podržati više od 4.000 dece i tinejdžera bez pratnje koji su pod starateljstvom lokalnih vlasti.

U periodu od 1. januara do 15. oktobra ove godine, Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu primila su 23.537 migranata, što predstavlja povećanje od 80 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prema zvaničnim podacima. Od početka oktobra, svake nedelje na Kanarska ostrva dolazi oko 4.000 migranata.

Ako se ovaj tempo nastavi, Kanarska ostrva, koja se nalaze oko 100 kilometara (60 milja) od zapadne obale Afrike, mogla bi premašiti rekord postavljen 2006. godine, kada je na ostrva stiglo gotovo 32.000 migranata.

Ministar za migracije Španije, Hose Luis Eskriva, tokom posete Kanarskim ostrvima, opisao je situaciju kao „bez presedana“ i istakao da je El Hjero, najzapadnije i najmanje ostrvo u arhipelagu, suočava sa „izuzetnim prilivom“ migranata.

Španska vlada je obećala da na Kanarskim ostrvima neće biti više od 6.000 migranata u bilo kom trenutku, i dodatni dolasci će biti prebačeni na kopno.

Atlantski migrantski put ka Kanarskim ostrvima, obično korišćen od strane migranata iz podsaharske Afrike koji pokušavaju da stignu do Španije, jedan je od najsmrtonosnijih na svetu. U 2022. godini, najmanje 559 ljudi, uključujući 22 dece, izgubilo je živote pokušavajući da stigne do Kanarskih ostrva, prema podacima Međunarodne organizacije UN za migracije.