ESLjP: Italija je prekršila prava stanovnika Napulja time što nije očistila planine od smeća

ESLjP: Italija je prekršila prava stanovnika Napulja time što nije očistila planine od smeća

Evropski sud za ljudska prava u četvrtak je stao na stranu stanovnika Napulja, u Italiji, koji su optužili vladu zemlje da više od decenije nije uspela da reši problem zagađenja grada smećem, prenosi „Evropska istina“.

Tužbu je Evropskom sudu podnelo 19 tužilaca koji su optužili italijansku vladu da je prekršila njihova prava tokom krize sa smećem 1994-2009. Između ostalog, nagomilano smeće je zatrovalo podzemne vode, smanjujući produktivnost zemljišta, a takođe je dovelo do problema sa zdravljem ljudi.

Tužioci su tužili u Strazburu zbog studija koje je naručila vlada koje su potvrdile povećan rizik od smrti od različitih vrsta raka kod stanovnika Napulja i grada Kazerte u poređenju sa ostatkom regiona Kampanije.

Italijanske vlasti tvrde da je barem deo zagađenja povezan sa postrojenjima za odlaganje opasnog otpada vrednom više milijardi dolara u kojima je uključena lokalna mafija.

ESLjP je, međutim, stao na stranu tužilaca u prethodnoj presudi, navodeći da je propust Italije da prikupi, preradi i odloži tone otpada u Kampaniji negativno uticao na lično blagostanje lokalnog stanovništva.

Ovo još nije pravosnažna presuda, a stranke imaju tri meseca da se žale Velikom veću ESLjP sa zahtevom za razmatranje slučaja. Nakon konačne odluke, Italija će morati da podnese akcioni plan za sprovođenje odluke suda.

Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava je u septembru počeo da razmatra tužbu šestorica portugalskih državljana protiv 32 evropske države, koje se terete za kršenje ljudskih prava zbog nedovoljnih mera protiv klimatskih promena.