RTCG: Postignut sporazum o novoj vladi Crne Gore

RTCG: Postignut sporazum o novoj vladi Crne Gore

Stranački organi Evrope sad, Nove srpske demokratije, Demokratske Crne Gore, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, te koalicija Albanski forum i Albanska alijansa, prihvatili su sporazum o formiranju nove crnogorske vlasti, javlja RTCG. Ostalo je da o svojim odlukama javnost informišu Ujedinjena Crna Gora i CIVIS, ali se veruje da je na pomolu stabilna politička većina koja treba da izabere novo rukovodstvo parlamenta i novu vladu. Portalu RTCG su potvrđene informacije da će sednica Parlamenta biti održana 26. oktobra.

Kako saznaje RTCG iz izvora nove koalicione većine, do 26. oktobra će biti izabrano rukovodstvo Skupštine Crne Gore, a potom i nova vlada.

Glavni odbor Evrope sad podržao je sporazum i kandidate za ministre, dok je Glavni odbor Nove srpske demokratije podržao sporazum i kandidaturu Andrije Mandića za novog predsednika Skupštine Crne Gore.

Sednica parlamenta na kojoj bi se birao Mandić, ali i deo potpredsednika, biće održana iduće sedmice.

Što se Evrope sad tiče, Glavni odbor je bez glasova protiv potvrdio i predlog mandatara Milojka Spajića za buduće članove 44. vlade u okviru resora koji po sporazumu pripadaju PES-u.

Za šefa diplomatije predložen je član Predsedništva PES-a Filip Ivanović, a za ministarku evropskih poslova Maida Gorčević.

Za ministarku prosvete, nauke i inovacija predložena je Anđela Jakšić Stojanović, a za ministra finansija Novica Vuković.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, za ministra zdravlja doktor Vojislav Šimun, dok je kandidatkinja za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

Kandidat za ministra energetike i rudarstva je dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović, dok je predloženo da Janko Odović pokriva mesto u resoru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Predloženo je da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva vodi Filip Radulović.

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj biće potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja.

Iz redova albanskih partija u Vladi će poziciju imati i Fatmir Đeka, koji će biti ministar za ljudska i manjinska prava, dok Maraš Dukaj ostaje na čelu resora za javnu upravu.

U Vladi će ministre imati i Demokrate i SNP, međutim imena njihovih ministara javnosti još nisu saopštena.

Prema ranijem dogovoru, manjinsku podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG, iz čijih redova će biti predsednik Skupštine.