Istraživači stvaraju nove pametne materijale

Fitness trackeri, pametni satovi i drugi uređaji koji se mogu nositi su popularni načini za praćenje i upravljanje ličnim zdravljem. Istraživači sa FAMU-FSU College of Engineering pomažu u unapređenju te tehnologije tako što razvijaju meke i rastezljive elektronske komponente koje poboljšavaju tačnost merenja, duže zadržavaju punjenje i pružaju više udobnosti korisnicima.

Njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Primenjeni materijali i interfejsi.

„Većina uređaja za praćenje zdravlja je kruta, ali ljudsko tkivo je meko“, rekao je koautor studije Zhibin Iu, vanredni profesor na FAMU-FSU College of Engineering. „Naš sistem za praćenje zdravlja može udobno da se pridržava ljudskog tela i precizno prati kardiovaskularne varijable bolje od onoga što je danas na tržištu.“

Nosivi uređaji koriste diode koje emituju svetlost (LED) za projektovanje svetlosti na ljudska tkiva i fotodiodu za detekciju svetlosti. Intenzitet i talasni oblici ove interakcije koreliraju sa kardiovaskularnim promenama u telu. Mnogi od ovih uređaja koriste čvrste LED diode i fotodiode ugrađene u čvrsti materijal poput kaiša za sat. Istraživači su razvili meku, rastezljivu fotodiodu, ugrađenu u elastičnu polimernu matricu, kao alternativu.

„Nova fotodioda bezbedno pristaje na kožu jer je mekana i savitljiva poput naših tela“, rekao je Pengsu Mao, vodeći autor studije. „To daje korisniku preciznije kardiovaskularno očitavanje tokom vremena.“

Bolje praćenje zdravlja dovodi do boljih zdravstvenih ishoda. Uređaj bi mogao da poboljša dijagnozu kardiovaskularnih bolesti i učini zdravstvenu zaštitu dostupnijom pružanjem tačnog kućnog testiranja. Sistemi zdravstvene zaštite širom sveta su pod stresom, a precizno testiranje će obezbediti više resursa za pružanje usluga starijoj populaciji.

Pengsu Mao, Haoran Li, Ksin Shan, Melisa Davis i Zhibin Iu su istraživači sa Odeljenja za industrijsko i proizvodno inženjerstvo na FAMU-FSU College of Engineering. Grupa radi sa Ian Ksin-om, istraživačem u Nacionalnoj laboratoriji za visoko magnetno polje sa sedištem FSU, i Te Tangom, istraživačem sa Odeljenja za psihologiju i program neuronauke na Državnom univerzitetu Floride.