Trenutna epidemija ptičjeg gripa potiče iz Evrope i Afrike

Trenutna epidemija ptičjeg gripa potiče iz Evrope i Afrike

Međunarodni tim biologa, stručnjaka za javno zdravlje i stručnjaka za zarazne bolesti izvještava da trenutna skoro globalna epidemija ptičijeg gripa ima svoje korijene u Evropi i Africi. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Priroda, grupa je analizirala podatke o ptičijem gripu iz više baza podataka o zdravlju životinja.

Vraćajući se u 2020. godinu, stručnjaci za zarazne bolesti pronašli su novi soj virusa ptičjeg gripa H5N1 i kod divljih i kod domaćih ptica. Od tog vremena, infekcije su se proširile na sva mesta na Zemlji osim Okeanije i Antarktika. Do sada je to najgora epidemija ptičijeg gripa u istoriji Evrope i ubila je rekordan broj ptica u mnogim drugim zemljama. Takođe je utvrđeno da skače na druge životinje, uključujući ljude – do danas je ubio 458 ljudi.

Na sreću, iako virus može da skoči sa ptica na ljude, još uvek nije razvio sposobnost skakanja između ljudi. U ovom novom naporu, istraživački tim je pokušao da pronađe poreklo nove epidemije analizirajući informacije u bazama podataka statistike o životinjama, uključujući smrt ptica, širom sveta.

Podaci su došli iz dve ogromne baze podataka, jednu koju održava Svetska organizacija za zdravlje životinja, a drugu Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. Tim je takođe dobio genetske informacije od nekoliko entiteta koji su pratili smrt ptica usled ptičijeg gripa sa više lokacija širom sveta.

Istraživači su otkrili da je došlo do velike promene kod ptičijeg gripa – gde su nekada novi sojevi skoro uvek nastajali u Aziji, nova varijanta je došla iz Afrike i Evrope. Otkrili su da je to nova varijanta H5N1, soja koji je nastao u Kini sredinom 1990-ih. Genetska analiza je pokazala da je nova verzija varijante nastala u severnoj Africi kao H5N8. Kako se preselio u Evropu, evoluirao je u H5N1, gde je postao virulentniji, što je rezultiralo ogromnim gubicima ptica. Od tada se proširio na većinu ostatka sveta.

Istraživači sugerišu da evolucioni put virusa predstavlja veliku promenu u evoluciji ptičijeg gripa – onu koja će zahtevati novi pristup zvaničnika i zdravstvenih stručnjaka u nadi da će zaustaviti epidemiju pre nego što se virus prilagodi da skoči između ljudi, i pre sledećeg novog naprezanje stiže.